Vinprovningar 2014

Jan       Hos Barbro på Tuvelund
Eva var inte med.

Denna gång var temat små vinodlare i Bordeaux.

  1. Chateau Lamothe Vincent Bordeaux Rouge   2012
    Merlot 80%, Cabernet Sauvignon 20%  121 kr
  2. Chateu Fiore Aude  2010
    Merlot 85%, Cabernet Sauvignon 15%  115 kr
  3. Chateau Saint Nicolas Cotes de Bordeaux Rouge  2010
    Merlot 55%, Cabernet Sauvignon 25%, Cabernet Franc 20%   147 kr

Mars     Hos Angeli och Hans på Hammarby
Ylva och Pia var inte med.

Temat var denna gång att klura ut hur dessa viner hängde ihop två och två och vilka vinområden vinerna kom ifrån. Områdena var Toscana och Piemonte.

1.   Langhe Nebbiolo Fontanafredda  2011  Nebbiolo 100%  99 kr
2.   Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2009 Nebbiolo 100% 139 kr
3.   Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2011 Sangiovese 100% 149 kr
4.   Brunello di Montalcino Fattoi  2009 Sangiovese 100% 201 kr
5.   Alsacevin 1990,  inhandlat på resa i Alsace 2004.

Maj       Hos Pia och Lasse i Mariefred
Alla var med.

Denna gång startade vi med två vita viner och en amuse nere i Pia och Lasses nybyggda ” gröna rum” på gården med en fantastisk gammal murad spis med rökgång, som en gång värmt hela huset. Dessutom fina inredningsdetaljer med f.d. överbyggda dörrar från huset, bykkar i koppar och vacker ekskänk. Sedan gick vi en trappa upp för att fortsätta med de röda vinerna.

  1. McManis Viognier, 2010, 100% Viognier, Kalifornien
  2. Clay Station Viognier 2011, 100% Viognier, Lodi, Central Valley Kalifornien, 99 kr
  3. Carrick Unravelled 2012, 99246, 100% Pinot Noir, Central Otago, Nya Zeeland, org, 151 kr
  4. Neoblejo 99590, Gulfi 2009, Sicilien, 100% Nero d’avola, biologiskt, 171 kr
  5. Emilio Moro 2010, 71486-01, 184 kr, 100% Tempranillo. Ribera del Duero, 184 kr
  6. Portvin till desserten

2011 Carrick Unravelled Pinot Noir
Not too many NZ Pinot Noir producers’ second tier wines are made from a combination of 15yo and 17yo vines but that’s the luxury Steve Green and Barbara Robertson from Carrick have at their Bannockburn vineyards. You can taste the big difference in what is an impressively fine and structured wine for an everyday price point.

SMELLS:      There is a certain earthy, gravelly quality to the nose, an allusion to the wind-blown loess soils of Bannockburn. Above this drift attractive brighter violet florals and dark cherry perfumes.
TASTES:      A mixture of plum, kanuka and crushed herbs dance on the finely balanced palate, with hints of wood smoke, vanilla and game. Enjoy with game food and lamb rack between now and 2016.
Från Carricks egen sajt: Unravelled Pinot Noir
An easy drinking style, with cherry plum flavours. The wine is subtly underpinned by soft tannins and French oak.

Situated in the Cairnmuir district of Bannockburn, Central Otago, Carrick produces distinctive styles of white and red wines that add to the subtle diversity of the area. Steve Green and Barbara Robertson established their vineyards in 1993 and are continually coming to understand the land and how the vines interact with it. The conversion to BioGro certified organic status by the work of viticulturist Blair Deaker has no doubt enabled a greater clarity of expression, and this is celebrated by winemaker Francis Hutt, who talks about how the sandy wind-blown loess soils may result in whites with pronounced minerality and reds with a unique tannin profile. Francis completed the vinification of the 2011 wines at Carrick, and has seen the wines from 2012 from the ground up. As he continues his journey at Carrick, he’ll be able to better define the properties of the soil.

Raymond Chan: TASTING: 4 AV 5 STJÄRNOR: Dark ruby-red colour with good depth and some garnet hues on edge. This has a softly concentrated and packed nose of black cherry fruit integrated with dark plum, soft earth and spicy liquorice notes, revealing lifted red floral elements in the glass. Medium-full bodied, fulsome, up-front and ripe dark berry fruit flavours meld with earthy notes and dusty liquorice elements. Moderately fine, grainy tannins and soft acidity provide a rounded backbone and mouthfeel. The palate has good weight and presence, and recedes to an open, fruity finish. This is a soft textured and densely packed Pinot Noir with dark fruits and earthy, liquorice notes. Serve with coq au vin and casseroles over the next 4-5 years. Clones 113, 114, 115, 667 and 777, from vines planted in 1995, destemmed, and indigenous yeast fermented to 13.5% alc., the wine aged 12 months in 15% new French oak barrels. 3,500 cases made. Certified BioGro organic. 17.5-/20 Feb 2014 RRP $27.50

2008 Nerojbleo IGT– Gulfi Gulfi har sedan fem år tillbaka tagit över tronen som den bästa producenten på Sicilien. Flera viner har fått tre glas i Gambero Rosso och 92-95 poäng av vinjournalist-eliten i världen. Södra Italien kommer starkt nu är man ense om, kvaliteten har förbättrats avsevärt. Seriösa uttrycksfulla stora viner med lagringspotential har presenterats för världen. Gulfi är helt klart en representant för dessa.

På Sicilien har man odlat druvor i över 2000 år och Gulfi har med framgång lyckats bevara traditionen att trimma vinstockarna så att konstbevattning kan uteslutas. Följden blir att smaken på druvorna är koncentrerad och ingen åverkan på naturen görs. Man vill på så sätt reflektera växtplatsen och framhäva druvornas karaktär och som en följd av detta filtrerar de inte heller sina viner. Gulfi har alltid odlat druvor enligt ekologiska principer och fr o m 2007 är hela deras produktion certifierat ekologisk. Nerojbleo får sina druvor från tre mycket bra vingårdar i Chiaramonte (Ragusa) alla på en höjd av 400-500 m öh. 2008 är ännu en fantastisk årgång av Gulfi’s vida populära Nerojbleo! Ett härligt vin som klarar det smakstarka med glans!

Doft Aromer av svartvinbärssylt och svarta oliver. Inslag av salt och tallbarr och en kryddighet som drar åt lakrits.
Smak
Smakrikt vin med bred struktur. Fin frukt och kryddighet med bra balanserad syra. Livliga tanniner och choklad i avslutningen.
Lagring 2013-2015
Druvor 100% Nero d´Avola
Mat Smakrika rätter av mörkt kött och vilt. Lagrade hårdostar och charkuterier
Tips Servera vinet tempererat till 18 grader . Dekantering är essentiell för de som inte gillar fällning, vinet öppnar upp sig efter ca 30 min. Före avnjutning; häll vinet i stora kupor och beskåda den gnistrande färgen.

Emilio Moro 2010
Doften är stor och kraftig med inslag av mörk frukt i kryddig stil. Smaken är fyllig och sträv med bra balans, integrerad ek och lång eftersmak.

Vinet lagras i 12 månader på franska och amerikanska ekfat.
DRUVOR 100% Tempranillo (Tinta del Pais) LAGRINGSHORISONT 2012-2019. Vinet kan drickas nu men vinner på en tids lagring.

Tempranillo är den röda druva som mest används för kvalitetsviner i Spanien. Namnet kommer från ordet temprana, som betyder tidig, och syftar till att druvan mognar tidigt. Vinmakaren på Vega Sicilia har uttryckt följande: ”Tempranillo är vår entrecôte, de övriga druvorna är salt och peppar”. Tempranillo har, på senare år, visat vilken fantastisk potential den har. Fram till för 15-20 år sedan så överskuggades den oftast av en gammaldags (traditionell) vinmakning och allt för långa lagringstider på fat, men om man får möjligheten att prova några av dagens toppviner på druvan så är det lätt att bli hänförd. Tempranillo är en tidigt mognande druvsort och är därmed perfekt lämpad för den korta växtsäsong som råder i Ribera del Duero och Rioja. Det är dessutom en druvsort som klarar sig bra på egen hand. Ingen blandning här inte! Kärt barn har många namn. Den är känd under namnet cencibel i La Mancha, som tinto fino i Zamora, tinta del pais i Ribera del Duero och tinta de toro i Toro. I Portugal finner man varianter under namnet (tinta) roriz och aragonez. Druvan finns utbredd på stora arealer i Argentina och i Central Valley i Kalifornien är den känd som valdepeñas.

Druvan får en något annan struktur i Ribera del Duero än i Rioja. Det mer extrema kontinentalklimatet ger mindre druvor med mera färg, mer polyfenoler, mer tanniner och en högre syra. De stora temperaturvariationerna hjälper dessutom till att bevara de delikata aromerna. Dock är tempranillo genetiskt instabil vilket resulterar i att det finns en uppsjö av olika kloner i de olika vingårdarna. Tempranillo är normalt sett en högavkastande druvsort och rankorna måste tuktas rejält för att hålla nere avkastningen, 7 000 kg druvor per hektar är den tillåtna maxgränsen. På de fetare lerjordarna ger tempranillo något kraftigare och fruktigare viner och på de magrare kalkstensjordarna blir resultatet eleganta och finessrika viner.
Producenten
Kultproducent i Ribera del Duero. Bodegas Emilio Moro ligger i byn Pesquera där grundaren, Emilio Moro, själv föddes för tre generationer sedan. Eftersom vingårdarna har gått i arv är många av de planterade vinstockarna mycket gamla. I huvudsak är det tinta del país som odlas på de cirka 70 hektar stora vingårdarna och planer finns att utöka med ytterligare 30 hektar. Företaget producerar fyra olika viner som alla håller hög kvalitet. Finca Resalso, Emilio Moro, Malleolus och Malleollus Valderramiro. De två sistnämnda är företagets två prestigeviner från enskilda vingårdar.
Vinet och maten Vinet passar bra till smakrika rätter av fläsk, fågel eller lamm samt till rätter av nötkött och vilt.

Juni     Hos Eva och Ragnar på Hammarby
Ingela och Christer var inte med.

Juni månad känns fortfarande lite kall. Inne är temperaturen hög och snart stiger den när vi sätter oss runt bordet, njuter av den magnifika utsikten över Runnviken. Alla dukar fram med de fyra medhavda glasen och snart är kvällens viner upphällda och redo för bedömning, analys och avnjutning. Provningens tema kommer att vara ”ställen och viner vi redan upplevt”, men det har ännu inte avslöjats/upptäckts.

Första vinet; 2010 Champalou – Vouvray ”Le Clos du Portail”, pris cirka 30€, ett Loire-vin från familjen Champalou, som vi besökte 2013 under vår höstvinresa. Då tyckte vi vinerna hos Catherine smakade utmärkta och vi köpte på oss så mycket vi vågade med risk för övervikt. Nu är det upp till bevis….hur kommer upplevelsen vara i vårt bistra klimat och runt vita duken, långt från mysfaktorn som provning i vinkällaren hos producenten medför. Ett vitt vin av druvan Chenin Blanc som fått mogna på fat i 12 månader i de utgrävda grottorna i samma kalkklippor som druvstockarna växt i. Vinet smakar utmärkt och är inte så svårt för ”gänget” att träffa rätt på. Viss hjälp var nog osten som medföljde provningen, trots att det inte var en ursprungstypisk getost från Touraine, utan en Grottin de Chavignol, vilket var det närmaste som ostmarknaden i Stockholm kunde åstadkomma en sommar i juni 2014.

Andra vinet är rött, liksom de följande; 2010 Brolio Riserva, Barone Ricasoli,    (nr 71483) 189:-. Druvor, Sangiovese 80%, Merlot 15%, Cabernet Sauvignon 5%.  Detta Chianti Classico från Toscana har en kryddig, nyanserad doft. Mörka körsbär, katrinplommon, tobak, choklad och salvia. Nåja…gott luktar det och gott smakar det också. Slottet Brolio ligger i byn Gaiole ( just där var vi inte på Toscanaresan, men väl i närheten). Släkten Ricasoli har haft egendomen sedan 1141!!

Tredje vinet är en Bordeaux; Saint-Emilion Grand Cru, heter 2010 Les Hautes de Granget,     
(nr 3814) 165:-. Druvor, 83% Merlot, 11% Cabernet Franc och 6% Cabernet Sauvignon. Ett typiskt  vin med nyanserad, stram smak med karaktär av rostade ekfat, inslag av svarta vinbär, ceder, korinter, örter, kaffe och kakao, som systembolagets skribenter så vackert har formulerat det. Vi håller med och avnjuter vinet och minns cykelvinresan mellan Bordeaux och Cognac.

Fjärde vinet; 2007 Domaine du Cayron Gigondas,  inköpt via kontakter i Rhone och lagrat några år, pris runt 200:-. Innehåller 70% Grenache, 15% Cinsault, 14% Syrah, 1% Mourvedre. Ett typiskt  vin från södra Rhone som vi alla har lätt att känna igen.

Dessert bestående av rabarber och jordgubb under ett täcke av maräng. Mycket franskt och tillagat i små lerformar. Till detta ett 2007 Muscat de Beaumes de Venise, en vinproducent vi besökt under vinresan 2009 och där vi beundrat åldrande flaskor och haft trevligt samtal med ägarinnan Elisabeth och sonen Romain. Ett gott, sött vin som väl tar upp smakerna i desserten.

September    Hos Ylva och Lasse på ön.
Ingela, Christer, Pia , Lasse och Eva var inte med.

En fantastisk kväll för vinprovning. Varmt i luften trots september. Klarblåhimmel och näst intill vindstilla när vi äntrar ön med vår gamla skruttiga båt. Där står redan det första vinet uppdukat på bryggan. En Pinot Noir från Fred Loimer i Kampthal, Österrike Loimer Terassen Pinot Noir 2011, 141 kr. Ett stramt och elegant vin med fin syra och friska bärtoner. Svag vind drog genom, det för dagen, hissade flaggspelet och solen började krypa ner bakom öarna. Dådrog vi in och dukade fram 4 glas vardera som nu fylldes med ett antal vita viner. Efter vilt gissande enades vi om att det inte var helt lätt att träffa rätt. Dock förstod vi snart att temat för kvällen var Österrike. I nämnd ordning testade vi:

1.   Domaene Gobelsburg, Riesling, 2013, 119
2.   Brundlmayer, Gruner Veltliner, 2012, 129k
3.   Wachau, Riesling 2012, 89kr
4.   Tegernseerhof, Gruner Veltliner, Smaragd 2012, 189kr

Det sista prissänkt i veckan av importören till 119kr. Österrikiska viner är ofta komplexa och eleganta och österrikisk Riesling tillhör säkert de bästa Riesling man kan dricka. Dock hade vi svårt att skilja Riesling från Grüner Veltliner. Vi avslutade provningen med ett rött vin från familjen Umathum, Umathum Sankt Laurent Reserv, 2009, 199kr, ett vin som delade gruppen i tvåläger. Några tyckte det var ett toppenvin ett högkoncentrerat sådant med stor elegans, andra var ganska tveksamma. Druvan 100% Sankt Laurent biodynamiskt odlad. Detta vin är ett unikum eftersom det är producerat en enda gång. Vi konstaterade att detta vin placerade sig i ”hörnet” av alla viner vi testat.

Som avslutning traditionellt kaffe men inte vilket som helst, Luvakkaffe, bönor som passerat genom luvakens mage och tarmar. Ett extremt dyrt och smakrikt kaffe från Bali, detta tillsammans med tårta gjord påsquash. Vinet då? Ett 15- årigt Berenauslese från Burgenland.

Oktober       Hos Ami och Sören på Torpesta.
Ingela och Christer var inte med.

Dessa viner provades:

1.   Szehszárd  Takler  Cabernet Franc   2009
2.   Blaufränkisch  Mittelburgenland  Ried Hochberg    2008
3.   Szehszárd  Reserve  Takler  Kékfrankos    2007
4.   Tokaij Dry  Oremus Mandolas   2010
5.   Tokaj Nobilis    2010

December   Hos Angeli och Hans på Hammarby.
Alla var med, men Ami anslöt först till desserten.

Kvällens vinprovning hade två teman, det ena var att det var olika druvor och det andra var att vi drack viner från vinområden, där vingänget inte gjort något nedslag. Det var en tuff utmaning, men efter hand och mycket diskuterande, så prickades de olika vinerna in. För övrigt präglades kvällen av diskussioner kring konst. Vad är konst, när är den äkta, när är den en kopia? En liten summering var att konst är en upplevelse och den ekonomiska dimensionen av konst är en fråga för sig.
Desserten var en frasig äppelbakelse och till det serverades en Pommeau, som ju är gjord på  äpple.

Dessa röda viner provades:

  1. Chateau Bouscassé     Madiran Frankrike    2008     119 kr
    50% Tannat, 26% Cabernet Sauvignon, 24% Cabernet Franc
  2. Cair     Ribera del Duero  Spanien   2009    225 kr
    100% Tempranillo
  3. Zenato Valpolicella Classico    Venetien   Italien  2011  127 kr
    70% Corvina, 20% Rondinella, 10% Sangiovese
  4. La Bastide Blanche      Bandol     Frankrike     2011   149 kr
    70% Mourvedre, 25% Grenache, 3% Cinsault, 2% Carignan
  5. Pommeau de Normandie   Boulard    Frankrike        189 kr
    En blandning av äppelmust och Calvados.