Jan Hos Eva och Ragnar på Hammarby
Alla var med.
Denna kväll ville Eva och Ragnar ge oss en återupplevelse av några av våra tidigare vinresor till olika områden i Frankrike, nämligen
Bordeaux och Languedoc.
- 83% merlot, 11% cabernet franc, 6% cabernet sauvignon Pris 170:-
- Därefter en Bordeaux, Haut-Medoc, Listrac-Medoc, producent Vignobles Thomas, ”Chateau L ´Ermitage” 2013 50% merlot, 40% cabernet sauvignon, 10% petit verdot Pris 130:-
- Ett vin inköpt på Languedoc-resan 2015. Vi besökte Domaine Bertrand Bergé. En grand crus, ”Cuvee Jean Sirven” 2012 syrah, grenache och carignan. Kostade på stället 37€ den 13/9 2015.
- Avslut med ”Chateau L´Hospitalet La Reserve Rouge”. Hade kvar en årgång 2011. Syrah, mourvedre, grenache Priset på systemet idag är 160:-, mycket prisvärt.
Som dessertvin föll valet på ett högt rekommenderat. Ett vin från ett område med det fantastiska namnet Verdicchio dei Castelli di Jesi. Ligger i norra Marche. Vinet heter Moncaro Tordiruta Passito 2009. Gjort på 100% verdicchio som fått mogna på ekfat. Helt ekologiskt vin. 250:- för 50cl.
Mars Hos Angeli och Hans på Hammarby
Alla var med.
Denna kväll var vår intention att vinvännerna skulle klara sin spaningsuppgift bra och kunna identifiera fyra välkända vinområden. Detta gjorde de med bravur, men med några felaktiga utvikningar, som vi sedan snabbt lade bakom oss. Efter nu drygt 20 års gemensamt vinprovande kunde vi alltså konstatera att vi lärt oss något. Vad vi också lärt oss är att njuta, att ha det kul ihop och att låta diskussionens vågor gå höga med röster och argument, som skulle spräckt taket flera gånger om, om det inte vore så att vi har mycket ”högt i tak”.
Kvällen blev, som ofta, en rödvinsprovning. Områdena som var representerade var Chianti, Rioja, Bordeaux och Rhone.
- Castello d´Albola, Chianti Classico, Italien, 95% sangiovese, 55% canaiolo, 2011, 165 kr
- Marques de Riscal, Rioja, Spanien, 80% tempranillo, 10% mazuelo, 10% graziano, 2012, 140 kr
- Chateau d´Arsac, Margeaux, Haut Medoc, Frankrike, 60% cabernet sauvignon, 40% merlot, 2013, 230 kr
- Delas Les Launes, Crozez-Hermitage, Cotes du Rhone, Frankrike, 100% syrah, 2014, 155 kr
Kvällen avslutades med en röd vinbärsparfait på hemodlade röda vinbär och hemmagräddade rullrån.
Till detta drack vi en Sauternes, Calvet, Frankrike, semillion och muscadelle, 2013, 99 kr för 37 cl.
Mars Hos Ingela i Saltsjöbaden
Eva och Ragnar var inte med.
En ljuvlig vårkväll träffades vi hos Ingela och njöt av utsikten över Östersjöns vatten och storskrakar och andra andfåglars lek. Detta var första vinprovningen i Ingelas nya boende.
Nu utmanades vi med att knäcka kvällens tema, vilket vi ganska snart lyckades med. Temat var viner från vår kommande vinresa, som i höst planerats att gå till Frankrike, närmare bestämt till områdena Bordeaux och Sydväst. Lite rörde vi naturligtvis till det, men Ingela gav oss bra betyg. Åldern klarade vi galant och prickade in det sista vinet som det markant äldsta. En underbar smakprovning inför vår kommande resa.
I denna ordning provade vi vinerna.
- Chateau Grandis, Haut-Medoc Bordeaux Frankrike, 2008 189 kr
cabernet sauvign0n, merlot och cabernet franc - Chateau Poujeaux, Haut-Medoc Bordeaux Frankrike, 2014 259 kr
50% cabernet sauvignon, 42% merlot, 6% petit verdot, 2% cabernet franc
- Chateau Montus, Madiran Sydväst Frankrike, 2013 195 kr
80% tannat och 20% cabernet sauvignon
- Clos St Jean, Cahors Sydväst Frankrike, 1999 358 kr
100% malbec
Till dessert fick vi en ljuvlig chokladmousse dekorerad med hallon och till denna fick vi ett torrt vitt portvin, Ferreira Porto Branco.
Maj Hos Ami och Sören på Torpesta
Pia och Lasse var inte med ??
Vin 1 – 3 representerar en båtresa, och vitvinsvariationer uppför Loirefloden, där vi börjar med Muscadet i Nantes, vidare med Chenin blanc i glaset i Savennieres och avslutar med Sauvignon Blanc i det lilla undanskymda området Reuilly.
Vin nr 1: Domaine du Haut Bourg, Cotes de Grandlieu Signature. Ett vin från 2012 gjort på druvan Muscadet, från området Pays Nantais i Loiredalen i Frankrike, pris 139 kr. Friskt smak med en tydlig ton av citrus med inslag av gröna äpplen
Vin nr 2: Château Pierre-Bise, Clos le Grand Beaupréau 2014. Ett vin från Savennières i området Anjou i Loiredalen gjord på druvan Chenin Blanc, pris 219 kr. Låg syra men ändå angenäm, mycket matorienterat Vin nr 3: Reuilly Les Pierres Plates Domaine de Reuilly 2015. Ett vin från området Reuilly i Loiredalen gjord på druvan Sauvignon Blanc, pris 119 kr. Krusbär och fläder i doft, vinet är smakintensivt i mycket ursprungstypisk stil.
Vin 4 – 9 är inköpta på de vingårdar vi besökte i Languedoc under Vinsmakarnas vinresa hösten 2015.
Vin nr 4: Domaine de L’Hortus Pic Saint-Loup Grande Cuvee,2013. Ett vin från området Pic Saint Loup i Languedoc, pris 179 kr. Vinet är gjort på druvorna, Grenache, Syrah och Mourvèdre (GSM).
Vin 5: Mas des Caprices, Fitou Oufti 2013. Ett ekologiskt vin från Fitou (vid havet) som har en druvsammansättning dominerad av Carignan och Syrah med en touch av Grenache, pris 129 kr. Det har legat på ekfat i nio månader.
Vin 6 : Clos Bagatelle Veillée d’Automne 2013. Vinet är från AOP Saint-Chinian i Languedoc med en druvsammansättning, Mourvèdre 30 %, Grenache 30 %, Syrah 30 % samt Carignan 10 %, pris 149 kr. Vinet lagras på franska ekfat och är mycket fylligt med en tät struktur
Vin nr 7 : Domaine Borie La Vitarèle – Les Schistes 2011. Ett biodynamiskt vin från Saint Chinian som lagrats på ekfat ett år och druvorna som används är Grenache, Syrah och Carignan, pris ca 150 kr.
Vin nr 8 : Chateau de Cazeneuve Pic Saint-Loup Le Roc des Mates 2005. Ett vin från Pic Saint-Loup i Languedoc, prisnivån ligger på ca 190 kr och vinet är gjort på Cinsaut, Syrah och Grenache. Nästan svart vin, mycket mörk frukt och är elegant trots den höga alkoholhalten.
Vin nr 9: Domaine Bertrand-Bergé – Ancestrale 2012. Ett vin från Fitou (i bergen) gjord på druvorna Carignan, 30% Syrah, 30% Grenache 30% and Mourvèdre 10%. Doftar vanilj och mogna mörka bär, tydlig syra som skapar elegans och komplexitet.
Dryck nr 10: Aperitif Normandie, Christiane Biron, en aperitif som vi faktiskt serverade till efterrätten, som var mandelrabarberpaj. Den är gjord på lika delar äppelcider och Calvados. Fräsch och perfekt till pajen.
Sept Hos Ylva och Lasse i Oxelösund
Alla var med.
Inför vår vinresa till Frankrike så vore det lämpligt att öva sig på lite franskt. Eftersom vi alla är djupa konnässörer av franskt vin och verkligen gillar de,t så är en vinprovning också att utmana rådande smak och tycke och vad är väl inte detta om att vända sig med näsan mot öster och känna dofterna av vin som har tillverkats i en tradition många tusen år tillbaka. Då hamnar vi i Georgien. Vårt tema denna gång var att föra in en ”slamkrypare” bland de tre georgiska viner vi valt. Imponerade nog listade merparten av gruppen ut var ”slamkryparen” kom ifrån, men Georgien var svårare. Man gissade Italien, kanske Spanien men alla var lika konfunderade.
- Vi började med ett vitt vin, Marani Strapezo, 10 kvevri, 14 % pris 263:- som tyvärr visade sig ha legat för nära kylelementen i kylskåpet men när det väl fick lite värme uppskattades den torra mycket friska smaken med citrustoner och lite salt avslut. Druvsorten Rkatsiteli grönskördas tidigt i augusti för att minska druvans avkastning och öka koncentrationen. I slutet av september när vinet pressats så överförs det i kvevri, stora lerkrus som är nedgrävda i golvet i en speciell kammare kallad Marani. Det är en liten produktion där vinet lagras i endast 10 kvevri. Därav namnet på vinet. Fermentering sker med naturliga jästsvampar. Efter 25 dagar överförs vinet på små ekfat och får vila 10 månader innan det tappas på flaskor och dessa får vila i ytterligare 6 månader innan det går vidare till försäljning.
- Nästa vin var rött Pheasant Tears druva Tavkveri pris 270:- ett blommigt vin ganska mångsidigt och bra matvin. Just denna druva var man ensam om i världen att använda till vin. John Wurdeman en konstnär som 2015 stod med sitt staffli och målade vinfält, fick kontakt med en av traktens odlare och tillsammans med några svenskar startade man en vinindustri som snabbt växte. 2006 införde ryssarna handelsstopp med georgiska viner, vilket tvingade de flesta vintillverkare att tänka om och rikta sig mot nya marknader.
- ”Slamkryparen” var ett vanligt franskt vin, ett vinkällarfynd, Chateau Boscassé 2012 från Madiran, Tannat 50%, Cabernet Sauvignon 26%, Cabernet Franc 24% pris 148:-. Ett mycket prisvärt vin med lång eftersmak som kan lagras i upp till 15 år. Passar smakrika rätter och lagrade hårdostar. Vi sniffade också på Chateau Montus från samma region fast detta var utanför provningen.
- Det sista vinet kom från klostret Alaverdi i Kahketiprovinsen, Alaverdi Monostery Cellar 2011 druva Saperavi pris 368:-. Detta kvevrivin har producerats av munkarna i rakt nedstigande led sedan 1100- talet. Mycket fylligt med svarta bär och frisk syra. Som avslutning till Ylvas blåbärskaka och hemgjord blåbärsglass serverades Stalins favoritvin som han bjöd på vid Jaltakonferensen 1945 och som vinu bjöd på i vårt nya, dock tillfälliga hem, i Oxelösund. Vinet: Marani Khanchkara, medium sött druva Mujuretuli 50%, Alexandrouli 50% sockerhalt 45 g/lit, 11,5 % ,Pris 264:- med doft av mogna jordgubbar och rostad mandel. Smak av torkad frukt, granatäpple och karamell. En gång strävade man efter att ta fram ett torrt rött vin som macererades i en kvevri nergrävd i marken men istället fick man ett medium sött vin efter ett väderomslag i bergen med kraftig nattkyla.
Okt Hos Pia och Lasse i Mariefred
Alla var med.
Denna kväll bjöds vi på både vita och röda viner och samtliga med en koppling till vinresor, som Pia och Lasse gjort. I denna ordning prövade vi vinerna:
Vita viner: Rheingau Riesling Trocken 2011, tre olika terroirer:
1. Alte Reben, Winkeler Jesuitengarten, lerjord
2. Kabinett Trocken, Johannisberger Hölle, kvartsit
3. Kabinett Trocken, Rüdesheimer Berg Roseneck, skiffer
Röda viner:
4. Bourgogne: Pommard 1er Cru 2007, Ch de Marsannay 390 kr, köpt 2010 på gården. 100% pinot noir. Pris: 390 kr då. Nu kan man köpa årgång 2012 för ca 500 kr i Frankrike.
5. Bordeaux: Chateau Gloria 2012. Producent Henri Martin, Saint-Julien, Bordeaux. 65% cs, 25% merlot, 5% petit verdot, 5% cf. Traditionell metod, lagras 14 månader på ek, varav 40% nya fat. Pris ca 250 kr.
6. Toscana: Super Tuscany – Querciabella, Monograna 2013, Maremma Toscana. 50% sangiovese, 25% merlot, 25% CS. 13.5%. 169 kronor, biodynamisk produktion. Finns på systembolaget.
Därefter åt vi en underbar tårta med en Vin Santo till från Chianti. Armida Riserva 2012, Castelvecchio. 13%. Köpt på gården i oktober 2017. Druvorna har torkat på vinden i tre månader.