Jan
Hos Eva och Ragnar på Hammarby
Alla var med
Kvällens provning är 2 vita och 2 röda viner. Tema: 2 länder, vilka? Och vilket vin såklart?
Det första vita från Österrike: ett riesling från domäne Wachau, Österrike. Riesling Smaragd Ried Loibenberg 2018, pris på Systembolaget 199:-
Det andra vita från Frankrike: alltså ett Sancerre Les Baronnes, 2018, pris 189:-
Det röda från Österrike: är ett inte helt druvtypiskt Pinot Noir, men kanske typiskt för vintypen som den skapas i Österrike?
Meinklang, Pinot Noir, 2018, pris på systemet 129:-
Det röda från Frankrike: blir lite lättare att känna igen, ett Bordeaux, cabernet sauvignon, merlot och petit verdot, urtypiskt och ”läckert” svalt som det står i beskrivningen.
Chateau Lanessan, Haut-Medoc, 2014, pris 170:-
Som dessertvin idag:
Castion, Moscato dÁsti 2018, pris 95 kr. Låg alkoholhalt och mycket lättdrucket.
Febr
Hos Angeli och Hans på Hammarby
Barbro, Lasse R, Ylva och Lasse S var inte med.
(Delvis decimerades skaran p.g.a. coronatider.)
Efter höstens vinresa till Italien och Valpolicella kändes det roligt att vända tillbaka till Italien i vår vinprovning. Vännerna fick veta att vinerna var från ett och samma land och det gällde att knäcka detta och därefter identifiera de fyra vinerna med var sitt område och med druvsorter. De fick också veta att det fanns en slamkrypare. Uppgiften, som det visade sig var inte så enkel som vi trodde.
Dessa viner provades:
- Vino Nobile Toscana Italien, sangiovese canaiolo merlot, 2015 , 160 kr
- Il Seggio Bolgeri Allegrini Toscana Italien, merlot 50% cabernet sauvignon 20% cabernet franc 20% petit verdot 10%, 2016, 199 kr. Detta var alltså slamkryparen med en producent från Valpolicella som gjorde vin i Toscana med atypiska druvsorter för området.
- La Grola Allegrini Valpolicella Italien, corvina 80% oseleta 10% syrah 10%, 2015, 179 kr
- Barolo Serra Lunga D´Alba Piemonte Italien, nebbiolo 100%, 2009 Detta vin från 2015 kostar idag 289 kr.
Som dessert åt vi en Ricottatårta med frukt och bär och till detta drack vi ett svenskt dessertvin Nordic Light från Klagshamn i Skåne, gjort på druvan solaris. Priset var 199 kr för 50cl.
Maj
Hos Ami och Sören på Torpesta
Ingela var inte med.
Ingela var inte med.
I dessa coronatider samlades vi utomhus en underbar eftermiddag på Ami och Sörens spatiösa terrass, med härlig utsikt över vattnet. För att motverka smittspridning hade var och en med sin egen tallrik med mat, ostar, charkuterier, mm, som inmundigades efter provningen.
Som en ”amuse” serverade Ami och Sören sin egenodlade sparris och till detta provade vi vin nr 1. nedan.
Provningens tema var Argentinska viner med några kompletteringar och referenser.
- Julius Kayser 2014 Gruner Veltliner, Ungern, 59 kr.
Till sparrisen drack vi detta märkliga vin, tydliga mognadstoner och förvånansvärt bra, men ingen kunde ens tänka sig att det var Gruner Veltliner. - Decero 2017, Malbec, Agrelo, Mendoza Argentina 199 kr
- A Lisa 2018, Bodega Noemia, Malbec, Rio Negro, Patagonien Argentina, 175 kr
- Amalaya 2015, Tinto de Corte, Malbec, Tannat, Syrah, Salta, Argentina, 139 kr Vinet blir betydligt bättre med några år i källaren.
- San Carlos 2015, Catena, Cabernet franc, Mendosa, Argentina 139 kr
- Mendel 2018, Finca mendel, Malbec, Mendoza, Argentina, 199 kr
- ”Petites Cailles” 2012, Clos Triguedina, Malbec, Cahors, Frankrike, 299 kr (referens) Outstanding! Men också betydligt äldre och dyrare.
- Chateau de Rousse, 2016 Petite Manseng, Jurancon, Frankrike, 119 kr (37 cl) Himmelskt söta droppar! Till dessa himmelska droppar åt vi en mandelrabarberkaka, som var lika himmelsk.
Sept
Hos Ingela i Saltsjöbaden
Alla var med
Denna eftermiddag i Coronans tid träffades vi på bryggan nedanför Ingelas boende. Där hade hon dukat upp fint och vi hade en härlig utsikt ut över vattnet med alla båtarna. Det blev en upplevelserik eftermiddag både utifrån vinets perspektiv och vädergudarnas. Det började fint i sol och avslutades i sol och dessemellan ett regnväder, som ledsagades av skratt och diverse tjut, då vattnet kom in och blötte några av vinprovarna i” sitsen”, trots tygtaket som spändes upp.
Kvällens vinmotto var lagrade viner och en slamkrypare.
Dessa viner provades:
1. Beychevelle från Chateaux Beychevelle, Saint-Julien, Bordeaux, Frankrike. Lagrat från 2009.
59 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 8 % Cabernet Franc, 3 % Petit Verdot
Pris 200 kr år 2010
2. Brolio, Chianti Classico från Ricasoli, Toscana, Italien. Lagrat från 2018.
80 % Sangiovese, 15 % Merlot, 5 % Cabernet Sauvignon
Pris 129 kr
3. Domaine Giraud Chateauneuf du Pape Tradition, nordvästra Chateauneuf du Pape, Rhône, Frankrike. Lagrat från 2009.
Lagrat från 2009. 105 år gamla Grenache druvor planterade i sand.
Pris 200 kr år 2010.
4. Domaine Saint Damien Gigondas les Souteyrades från Gigondas, södra Rhône, Frankrike. Lagrat från 2009.
80 % Grenache , 15 % Syrah och Mourvèdre, 10 % Clairette
Pris 150 kr år 2010.
Till dessert bjöd Ingela på en härlig panna cotta gjord på Muscovadosocker och toppad med hjortron.
Till detta serverades en Brännland iscider gjord på svenska frusna äpplen. Pris 249 kr för 375 cl.
Okt
Hos Ylva och Lasse på Haga
Barbro, Ingela och Pia och Lasse var inte med.
Mitt i coronatider är det inte lika lätt att hålla våra traditionella vinprovningar. Denna gång lyckades vi hålla avstånden genom en elegant dukning på två bord. Denna gång var vi dessutom bara 8 personer. Lasse o Pia hade dubbelbokat sig på Alexander Ekmans balett på Operan och Barbro och Ingela tog det säkra före det osäkra denna gång.
Vår vinprovning bestod av 5 viner med ett klassiskt tema. En druva rätt igenom alla fem vinerna. Det räckte med att vi började hälla upp och någon konstaterade att det måste vara Pinot Noir vad färgen beträffar. Det stämde bra. Efter att ha smakat igenom alla så var dock några ganska osäkra när det kom till smak och doft.
Vårt tema var denna gång Pinot Noir från olika länder samma årgång, samma prisklass utom ett som stack ut.
- Vi började med ett vin från Chile i 150 kronors klassen, Boya 2018 13,5% som uppfattades som ett bra Pinot Noir, bra för prisklassen.
- Vi fortsatte med ett vin från nyss nerbrunna områden i Kalifornien Ojai Santa Barbara, Pinot Noir, 2018 som prismässigt stack ut 300 kr, vilket alla tyckte var överlägset godast med en nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, hallon, sandelträ, kardemumma, blodapelsin och vanilj.
- Nästa vin kom från Nya Zeeland från en vinodlare kopplad till Sverige, Frida Gårdö som under studieresa träffade vinodlaren Benjamin Morris, som sedermera blev ett par. Nu säljer de vin under namnet Gardo & Morris Pinot Noir 2018 från Marlborough sydöns norra del.
- Nästa vin kom från Frankrike Bourgogne Rouge Laborure -Roi 2018 Pinot Noir. Ett standard vin som är utmärkt till mat men som vinprovarvin ganska slätstruket. En bra Pinot noir från Frankrike får man nog betala lika mycketför som vårt amerikanska vin.
- Då är det givet att vi vänder oss till Österrike med Meinklang 2018, ett vin som vållade en del huvudbry. Konstig smak? Är det korkskadat.? Vi öppnade en butelj till och konstaterade samma smak. Bärig med inslag av skogshallon, färska örter, blåbär, mineral och viol. Detta var ett ekologiskt vin utan tillsatser. Hade fått utmärkta recensioner i vinpressen. Vi kanske blev förvirrade av naturvinskvaliteerna?
- Vi avslutade med ett tyskt vin Ruppertsberger Imperial från Pfalz. Ett ganska slätstruket vin, Tomt tyckte en del. Vi ,Ylva och jag testade samma vin till mat dagen efter från en tidigare öppnad flaska vilket var en helt annan upplevelse.
I dessa coronatider hade var och en sin egen förtäring med, men vi avslutade med Creme brûlée och till det en knäckig Vin Santo.
Sammanfattningsvis var målet att testa en druva i samma prisklass, odlade och vinifierade i olika länder. Trots likheterna kunde man konstatera att det trots allt fanns en rad olikheter.
Nov
Vår första nätprovning i dessa Coronatider. Lasse och Pia bjöd in via Teams.
Eva och Ragnar var inte med.
Alla deltagare som ville föreslog ett vin och ombads att introducera och berätta om detta. Sedan var det upp till övriga att införskaffa vilka av dessa man ville prova. Det blev inalles fyra vita viner och två röda.
- Cotes du Rhone, La Redonne, Frankrike, 70% viognier, 30% marsanne, 2018, 189 kr (Pia o Lasse)
- Chateau Bouscassé, Les Jardins, Philosophiques, Madiran, Frankrike, petit manseng, petit corbu, 2016, 139 kr (Ami o Sören)
- Brochet Reserve, Loire, Frankrike, 100% sauvignon blanc, 2019, 119 kr (Angeli o Hans)
- Rhatsiteli, Qvevri, Georgien, 2018, 128 kr (Ylva o Lasse)
- Chateu Changyu, Moser XV, Kina, traditionella Bordeaxdruvor, 2016, 229 kr (Barbro)
- Terre de Mistral Reserve, Cotes du Rhone, Frankrike, 2019, 99 kr (Ingela)
Efter lite jobbande på tekniken kom vi igång och de som föreslagit vinet presenterade det och var och en gav sedan sitt omdöme på de viner de provat. Därefter fortsatte diskussioner i vanlig ordning, men inte fullt ut med den glöd, som brukar utmärka vårt umgänge. Denna kväll satt vi alla med egna ostar, charkuterier mm och någon gemensam dessert kunde vi ju inte sitta och komplimentera och njuta av. Vi enades om att detta ändå fungerade klart bättre än inget alls, så vi planerade för ett nästa digitalt möte i början på 2021.