Mars
Hos Ylva och Lasse på Haga
Ami och Sören var inte med.
Den här gången hamnade vi i en liten vinregion i östra Frankrike. Jurabergen är ett legendariskt område med bara 2000 hektar och har på senare tid fått ett internationellt uppsving för sina viner. Här gör man vin i en mängd olika stilar och vi prövade några viner typiska för området.
- Vi började med en Chardonnay 2020 Cote de Jura från Maison Rijkard. Jordmånen består av märgel och kalksten och stockarna är mellan 15 – 30 gamla. Musten tappas i 228 lit stora ekfat där vinet får spontanjäsa och lagras i 9 månader. Vinet har en nyanserad frisk smak med fatkaraktärinslag av gula äpplen, honung, ananas och vanilj. Alkoholhalten var 13 % och sockerhalten 0,3 g och kostar 179 kr.
- Sedan gick vi över till Domaine Rolet, Arbois Savagnin Ouillé 2019, Pris 249 kr. Det här var ett vin från en av de legendariska egendomarna i Jura. Grundades 1942 och har expanderat från 4 till 65 hektar. Har var druvan Savagnin. Ett rent och balanserat mycket elegant vin. Alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel tillsätts. Man har börjat en resa för att bli ekologiskt certifierade
- Ett favoritvin är Love Poulsard Pris 199 kr, alkoholhalt 13% med druvan Poulsard som lätt kan förväxlas med Pinot Noir med sin ljusa färg, fina tanniner och som har en friskhet och smakar jordgubbar och kommer från Frutitiere vinicole d´Arbois i staden Arbois.
- Sista vinet var Jerome Arnoux Tradition 2018, 189 kr, ett kryddigt nyanserat vin med inslag av jordgubbar, pomerans, kanel. Serveras lämpligen till stekt fisk eller ljust kött och sallader. Jerome Arnoult är Jura förkroppsligad. Han var den första som började odla druvor i regionen och kom i tidig ålder i kontakt med vintillverkning. Han började redan som 17 årig självlärd att arbeta hos vinbönder runt om i Arbois. Han blev så småningom ansvarig vinmakare i Arbois äldsta vinkällare. Vinet är naturligt jäst och mycket försiktig svavling ger livliga och spänstiga viner. Allt vi älskar med Jura hittar vi hos Jerome Arnoux.
Maj
Hos Pia och Lasse i Mariefred
Ami och Sören och Ragnar var inte med.
Nedanstående frågor fick vi med oss:
- Varifrån kommer det vita vinet?
- Vilket av de röda är Bordeaux?
- Vad är de två återstående?
- Vitt: Bordeaux: Blanc sec de Suduiraut 2020. Graves, 199 kr på Systembolaget. 54% sémillon och 46% sauvignon blanc = klassisk vit blandning i Bordeaux. Egendomen fick namnet Château Suduiraut år 1580. Suidirauts trädgård, ritad av André Le Nôtre, Ludvig XIV:s trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. I den kända klassificeringen av Bordeauxs viner från 1855 klassades Château Suduiraut som Pre. 75 procent av vinet har lagrats på ståltank och 25 procent har lagrats ett halvår på ekfat varav 30 procent var nya.Smak: Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av fat, gula päron, krusbär, svartvinbärsblad, äpplen, nötter, ananas och citrus. Till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.
- Rött: Busardières, Domaine de la Chevalerie, Borgeuil, Loire 2015. Inköp ca 200 kr, ”värde 243 kr”, 100% Cab franc.
- Vår vän Pierre Caslot har avlidit och gården drivs nu av tre barn, bl a Stéphanie som är väldigt trevlig. Familjen har drivit gården sedan 1640. Busardières är en ”lieu-dit”. De jobbar ambitiöst med naturlig odling och är biodynamiska men inte certifierade.
- Doft: Blommig, färska hallon, plommon och lite tobak.
- Smak: Frisk syra med eleganta tanniner, fin mognad, kryddig ton
- Chateau Hourtin-Ducasse 2017, Haut-Médoc. Ca 175 kr (210 med frakt). Hantverksvin, liten familjegård 1,5 km från Mouton- Rotschild (8689 kr, jämfört med 230 kr för 2019). 7 barn, alla är inblandade. Alldeles utanför byn Pauillac.
- 2017 kallas ”L’enfant terrible” p g a den kalla våren. Men det öppnade sig och gav ett väldigt fint vin. 91 p av Wine Enthusiast.
47% Cab sauvignon, 44% Merlot, 4% Cabernet franc och 2% Petit verdot. - Vild, frisk, mycket aromatisk. Citrongräs, dragon, grön anis. Smak: mjuk, rund och lätt, eleganta tanniner. Med luft i glaset känns mörka bär, kryddor inklusive en ton av svartpeppar.
- 2017 kallas ”L’enfant terrible” p g a den kalla våren. Men det öppnade sig och gav ett väldigt fint vin. 91 p av Wine Enthusiast.
- Karasi, Zorah 2013, Armenien.
- Druva: Areni noir (klassisk druva), 12 månader i Amfora (=betyder Karasi), därefter 6 mån på flaska. ”Värde 275 kr”. Ligger i Vaytoz Dzor, vinodling i 6000 år. 14%. Ett hyllat armeniskt vin som i sin moderna lanserades 2010. Det görs av en armenier/italienare från Milano.
- Fruktig doft med blå plommon, slånbär, blåbär, ek, choklad och lite kryddor. Medel-fyllig, fruktig smak med bra attack, nyansrik mitt med goda tanniner, fin, ren läskande syra, bra längd och rent, fast, fruktigt slut. Gott vin av areni noir-druvan.Jordgubbe, körsbär, gräs, vanilj, kaffe, rök och lite jord. Medium kropp i balans med syran. Känns nästan italienskt med sin höga syra, lite som en lätt Sangiovese, aningen bourgogne-likt. Lång och fokuserad eftersmak. Trots allt en unik mix av smak, struktur och balans.
5. Barefoot White Zinfandel, California, 69kr. ”White sin” är ett vin som inte får jäsa ut, utan man stoppar processen och därmed blir den söt. 8% alkoholhalt. 100% Zinfandel. En typ av vintillverkning som ingen av oss hade hört talas om. Ändå säljs vinet i stora volymer i Sverige, oftast i box. Massor av guldmedaljer i Kalifornien, hm … ”Drick så kallt det bara går”, skrev en recensent. Jordgubb, hallon, vattenmelon, ananas, tropiskt tuggummi, persika, päron.
Sept
Hos Barbro på Tuvelund
Ragnar, Lasse R och Ylva var inte med.
Kvällens tema visade sig vara samma druva, samma pris och ungefär samma årgång.
- Nobody´s Hero , Marlborough Nya Zealand, 100% pinot noir, 2017 189 kr
- Hess Select Pinot Noir, Kalifornien, 100% pinot noir, 2019, 189 kr
- Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn, Pfalz Tyskland, 100% pinot noir, 2019, 189 kr
- Jerome Arnoux Tradition Jura Frankrike 60% pinot noir 30% trosseau 10% poulsard 2018, 189 kr
Okt
Hos Angeli och Hans på Hammarby
Alla var med utom Lasse R.
Detta var en extrainsatt vinprovning som hölls gemensamt med Ylva, Lasse, Ami och Sören och kom till utifrån att ovanstående sex personer gjort en resa i vinområdena Franken, Rheingau, Nahe och Rheinhessen i Tyskland.
- Iphöfer Kronsberg, VDP Erste Lage, Johan Ruck, Silvaner Trocken (Alte
reben dvs gamla stockar), Franken 2019, ca 160 kr - Magic Mountain, Weingut Leitz, VDP Ortswein, Rudesheim, Riesling
Trocken, Rheingau, 2020, ca 180 kr - Blanc de Noir, Herbert Bretz, Bingen Pinot Noir, Rheinhessen 2021, 80 kr
- Sommerlocher Steinrossel, Prinz Salm, VDP Erste lage, Riesling Trocken,
Nahe 2019, ca 250 kr - Kerner trocken, Rainer Sauer, VDP Ortswein, Kerner, Franken 2021, 100 kr
- Schloss Vollrads, Schlossberg, VDP Grosses Gewächs, Riesling 2018, 340 kr
Nov
Hos Ami och Sören på Torpesta
Alla var med.
Denna gång var temat ”Smaken av en flod”. Vi skulle lista ut vilken av 8 presenterade vinflodsdalar som dagens viner kom ifrån. Gänget klarade detta och det visade sig vara viner från Dourofloden i Portugal eller Duerofloden, som den heter i Spanien. Vinerna kom från båda dessa delar. Det var idag inte bara en vinprovning utan även en ostprovning med en gigantisk mängd ostar, med betoning på svenska ostar och en del hårdostar lagrade upp till 6 år bl.a. en underbar Grevé. Viner vi provade:
- Aphros Loureiro 2019, Casal Do Paco Pedreiro Vinho Verde, Portugal 129 kr
- Barco del Corneta Verdejo 2019, La Seca, Rueda, Vino del la Tierra de Castillia y Leon, 229 kr
- Pintas Character Wine & Soul, 30 olika druvor en sk field cuvee Douro Portugal 299 kr
- Campo Eliseo Cuvée Alegre, Bardiga Burdigala (Lurton), Tinta del Toro (en variant av tempranillo) DO Toro, Kastilien-Leon, Spanien 199 kr
- Malleolus Emilio Moro 2019, Tempranillo Ribera del Duero, Kastilien- Leon, Spanien 319 kr
- Churchill`s Late bottled Vintage 2017, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cao, Tinta Barroca, Touriga Franca och Tinta Francisca Douro, Porto, Portugal 199 kr