Vinprovningar 2024

Jan 
Hos Ylva och Lasse på Haga
Alla var med utom Ingela.

Denna gång hade vi valt ett lurigt tema, viner från Etna, vilket fick många att tro att det var österrikiska viner, absolut inte södra Italien. Etnavinerna odlas på hög höjd vilket styrker resonemanget om att läget är allt.

  1. Vi började med ett vitt vin från Massimo Lentsch Etna Blanco 2022, 12.5% 241kr. Friskt och fruktigt, eleganta aromer av siciliansk citron, grönt äpple och krossad sten. Lång eftersmak som markeras av den vulkaniska jordmånen. Druvan är carricante.
  2. Nästa vin, Palmento Costanzo, Etna Rosso organic, 2020 13% 191kr. Druvorna är nerello mascalese och nerello cappucio. Ljus röd färg med kryddig nyanserad doft, med inslag av fat, körsbär, jordgubb och svarta vinbär och lakrits. Smaken är fyllig med mjuka tanniner och lång eftersmak. Välbalanserat.
  3. Det tredje vinet i vår provning var Pietrarizzo Tornatore 2018 13,5% 251kr. Druvan är nerello mascalese och är handplockad vid byn Castilgione de Sicilia. Ett stramt och nyanserat vin, kryddigt med doft av mörka körsbär, rosor och jordgubb. Odlat på 700 meters höjd, anses som ett fynd av Systembolagets röda viner i denna priskategori. Ett vin som rankas mycket högt.
  4. Slutligen DeAetna Rosso, Terra Costantino 2021 13.5 % 187kr. Kryddigt och mustigt vin, nyanserat. Med smak av körbär, sandelträ, timjan, lagerblad, peppar, kanel och blodapelsin. En smakbomb med druvorna carricante, catarratto, minella. Serveras gärna till en citronrisotto Det första glaset går självklart till kocken. 

    Vi avslutade kvällen med en riktig italiensk dessert en semi freddo och till det ett sicilianskt sött vin Passito Moscato bianco, catalano 2018 15% 201kr. Druvan är moscato bianco, söt med smak av torkad aprikos, russin och honung . Ett vin som tål att lagras 15 till 20 år och vinner då på ökad komplexitet och smak.

Mars
Hos Pia och Lasse i Mariefred

Alla var med.

Vi provade:

  • Europeiska viner med en druva i varje – det är fyra olika druvor. Samtliga är sådana vi ”hittat” under det senaste halvåret och gillat.

  • 3 av fyra växer i bergstrakter, ett på låglandet längs kusten.

  • Två viner från Italien, ett från Spanien, ett från Portugal.

Kompassus Reserva Baga 2019 – kustvin från Barraida i Portugal.Beställningsnummer 51460-01, Pris 209 SEK, beställningssortimen Druva: 100% Baga, 14,0 % alkohol.

Kompassus är boutique-producent från Bairrada där vinerna produceras med överinseende av Anselmo Mendes. Ägaren João Povoa har tillverkat vin i Bairrada sedan 1991. Kompassus fokuserar på att tillverka enastående och unika viner i begränsad upplaga.
Viner på druvan har ofta smak av skogsbär och plommon samt örter, tydliga tanniner och hög syra. Historiskt sätt har de ofta varit förhållande rustika, idag finns det dock många som gör eleganta fräscha viner på druvorna.

Sandro Fay Costa Bassa 2020, Valtellina Superiore – berg 500-600 meter, Lombardiet Italien.
Nr 92701 100% Nebbiolo (chiavennasca) 13% 211 kr, finns i butik.

Systembolaget: Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, nougat, jordgubbar, blodapelsin, rosor, kanel, kakao och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

”Visst känner man att det är nebbiolo i glaset! Tanninerna finns där. De är mer nedslipade, sandiga och söta. Syran och strukturen är på plats, i sällskap av röda rosor och körsbärskärnor. Det är gott, riktigt gott”

Valtellina ligger nära Comosjön i norra Lombardiet, i nordvästra Italien. Klimatet är lite mildare här vilket bidrar till snällare tanniner än i Piemonte. Vinerna är överlag mjukare än de från Barolo till exempel. Tänk istället Barbaresco, fast med en annan tillgänglighet och ofta en mer sympatisk prislapp.

Vinet från Valtellina växer på branta sluttningar längs med floden Adda. Här har druvorna vuxit sedan antiken. Sandro Fay grundade gården 1973 och drivs idag av hans barn Marco och Elena. Egendomen omfattar 15 hektar utspridda över området Valgella, en av fem subzoner i Valtellina DOCG.

Pietrarizzo Tornatore 2018, Etna – berg 700 meter, Italien.
Nr 2655, 249 kr. Beställningssortiment. 13,5% alkohol, Nerello mascalese 100%.

Vacker rubinröd färg och en delikat och balanserad doft av röda bär, blommor och en liten rökig ton. Smaken är elegant med bra struktur och nyansrikedom där den röda bärigheten balanseras väl av tanniner, syra och mineralitet. Inslag av fat.

Nerello kan generellt vara så här: Nyanserad, kryddig, något parfymerad smak med inslag av fat, mörka körsbär, rökig mineral, rosor, jordgubbar, nougat, nypon och tobak.

Provning av Wine Table: ”Det här är ett utmärkt exempel på den trendiga Etna-druvan nerello marcalese som ofta beskrivs som en blandning mellan pinot noir och nebbiolo. Smaken är sinnligt parfymerad med inslag av rosor, röda bär som omsluts av en svag känsla av krutrök. Vinet är så snyggt i sig så här behöver inte maten stå i centrum.”

Om gården: Vingård på 700 meters höjd, anlagd 1865. Idag 60 ha.
Odlas på Etnas norra sluttning vid byn Castiglione de Sicilia. Växtplatsen heter Pietrarizzo och anses vara en av de absolut bästa. Altitud 700 meter och jordmånen är vulkanisk, mineralrik och väldränerad. Tornatore innehar certifieringen VIVA Sustainable Wine och är eko-certifierat.

Celler Gritelles – Manou Grenache 2018, Montsant Spanien 500-600 meter.
Nr 58968. Pris 188 SEK. Beställningssortiment, tillfälligt slut. 100% Grenache Noir (Granatxa), alkoholhalt 14,5 %.

En rundare, “sötare” smak än de övriga – såklart är det grenache-druvan som slår igenom. Annars ett lätt och fräscht vin med mycket fruktighet. Smaken är mjuk men med bra syra, silkeslen med lång och trevlig avslutning. Bra balans mellan syran och tanninerna.


Produktionen är 6000 flaskor per år, skörd för hand.

”På bästa läge mellan bergen Gritelles och Montsant på 500 – 600 meters höjd skapar vinmakaren och biologen Xavier Estivill mineraldriven magi. Sluttningarna mellan bergen Gritelles och Montsant är historisk mark. Här gick Romarnas handelsväg och här har man gjort vin i tusentals år. De skyddande bergen skapar också ett perfekt mikroklimat för att göra vin. Här driver Xavier Gritelles och sonen ett spännande livsprojekt. Xaviers bakgrund som molekylärbiolog och sonens inom toppgastronomi kommer väl till pass. Man använder de bästa sluttningarna som består av lera, skiffer och kalksten. Grenache har använts sedan urminnes tider, men uttrycket som Xaviers viner förmedlar är modernt och förbluffande bra.
Vi avslutade kvällen med en mycket god citronkaka och en Galette, dito citron och till det ett dessertvin.

Maj
Hos Ami och Sören på Torpesta

Alla var med.

Text kommer …

Sept
Hos Barbro på Tuvelund
Alla var med.

Barbros uppgift var till oss att klura ut vad det var för två olika teman i denna vinprovning. 

  1. La Motte Syrah  Sydafrika Western cape Franschhoek  2018  209 kr.
    Druvorna är: 100% syrah 
    Druvorna skördas för hand och vinet ekfatslagras i 14 mån efter jäsning på ståltank.
  2. Boom Boom Syrah  USA Washington state  2022  155 kr 
    Druvorna är: 96% syrah, 3 % viognier 1% merlot och ekfatslagras efter jäsning på ståltankar. 
  3. Penfolds Bin 28 Shiraz  Australien South Australia  2021  279 kr.
    Druvorna är: 100 % shiraz och lagras på amerikansk ek i 12 mån.
  4. Les Jalets  Paul Jabolet Frankrike Crozes Hermitage Rouge  2021 229 kr.
    Namnet ”jalets” härrör från franska ”galets” vilket är franska namnet på stenarna som lämnats kvar efter glaciärerna.
    Druvorna är: 100 % syrah och detta vin lagras på franska ekfat.

Vi hade en härlig och mycket uppskattad provning och efter en del resonerande i gruppen så kom vi fram till att temat var druvan syrah och att det var syrahvin från olika länder och olika världsdelar. 

Okt
Hos Angeli och Hans på Hammarby
Alla var med.

Denna gång fick Vinsmakarna uppgiften att lista ut vilket tema som gällde för tre av de fyra röda vinerna och definiera vilket av de fyra vinerna som skilde ut sig från de andra. Gruppen var tidigt enig om att det var det tredje vinet som skilde ut sig. Så småningom slog de också fast att de övriga var från Spanien och områdena Rioja, Priorat och Ribera del Duero. Det vinet som skilde ut sig var en Crozes Hermitage från Rhone i Frankrike.

      Följande viner provades:

  1.  Marques de Riscal, Rioja, Spanien nr 2737   2019  199 kr
    80% tempranillo 10%  mazuelo 10%  Graciano 
    mörka körsbär, kanel, dill, plommon, vanilj, choklad

  2. Finca el Puig, Priorat, Spanien nr 2737   2021 249 kr
    grenache 60%  syrah 23%  carignan 17%
    plommon, mörka körsbär, kakao, svartpeppar, kokos, kaffe, vanilj

  3. Delas les Launes,  Crozes Hermitage, Rhone, Frankrike nr 2800  2021  219 kr
    syrah 100%
    björnbär, vitpeppar, lavendel, charku terier, hallon, eneträ, svarta oliver, lagerblad

  4. Damana,  Ribera del Duero,  Castilla e Léon,  Spanien    2020   197 kr
    tempranillo 100%
    plommon, kakao, svarta vinbär, vanilj, mörka körsbär, lagerblad, viol, hallon

    Till dessert åt vi en spansk Crema Cattalana och drack till denna en  Pommeau från Frankrike.
    Kanske var detta ett stilbrott, men gott var det i alla fall.