Vinprovningar 2025

Jan
Hos Eva och Ragnar på Hammarby
Alla var med utom Barbro.
(Text kommer.)

Mars
Hos Ylva och Lasse på Haga

Vi fick en ide´ om att vi skulle prova viner tillsammans med ost. Ostens smak och karaktär skulle hjälpa våra vinsmakare att hitta ett vin som skulle passa till just den osten. Den här gången blev det italienska viner att samsas med svenska ostar
Vi började med att servera Big ben , en Parmesanost från Jurss mejeri i Hälleforsnäs tillsammans med Fattoria Moretto ett rött Lambruscovin från Emilia Romagna i de lite högre prisklasserna för att vara ett Lambrusco.12% och kostar 259:-. Ett mycket gott vin som passade väl till osten.
Nästa vin blev vitt vin Zizzolo Vermentio från Toscana,Bolgheri ett friskt och fruktigt vin som passar till fisk och skaldjur men här testade vi en Pecorino ost. Här fick osten styra hur vi kom fram till detta vin. 12% Pris 230:-
Det vin som vi gillade allra bäst var ett vin frän Lombardiet, Rosso di Valtelina, Nettare ett mjukt, lätt och gott alpvin som passade utmärkt till osten Villåttinge, en Tallegio från Jurss. Vinet hyfsat i pris med tanke på hur bra vi uppskattade det 179:- 12,5%
Nästa ost var Sörmlands ädel, en blåmögelost från Jurss, en av deras bästsäljare en variant av gorgonzola. Vad vore ett mer kraftfullt vin om inte Capitel de´ Roari, ett Amarone vin från Valpollicella. Vinet var 15% och kostade 225:- Vi provade även ett sötare vin till osten, Domini Veneti från Valpolicella 179:- halvflaskan, 12,5% . Det hade behövs en tuffare ost för att matcha detta söta vin.
Efter att ha förtärt olika ostar och ett antal korv och skinkvarianter var det dags för desserten. Vi hade utlovat kallt kaffe vilket serverades i form av kaffeglass gjord på Kalhua likör och mandeltårta. Till detta drack vi Asti Zinzano från Piemonte ett ganska sött och sprudlande vin för 109:- 9% som vi tyckte passade bra.