Vinprovningar 2010

Jan      Hos Pia och Lasse i Mariefred
Ami var inte med. 

Vinter och massor av snö i den lilla gulliga staden Mariefred. vi parkerar på det gamla torget och beger oss de få stegen till Bryggeriet från kylan in i värmen  och så ut igen ner till den lilla vinkällaren ute på gården. Där dricker vi ett fantastiskt vitt vin som Ylva utkorade  till något som var det bästa som hon druckit och jag som inte kommer på namnet. I bland blir man så överväldigad att man glömmer att anteckna…..mer än pinsamt.

Vi fortsätter i Pias och Lasses specialdesignade  vackra kök. nu blir det röda viner, först en
Cotes du Rhone Guigal från Frankrike 99:- Ett mustigt och kryddigt vin med  fruktig doft 13%  99:Mycket välbalanserat mellan fyllighet strävhet och sötma.

Nästa är också en Fransos, från Chateauneuf-du-pape 2007, Xavier heter vinet. 15%  Här går ”klockorna” nästan i botten, ett riktigt ”männerwein” får jag säga, med en kryddig ,fruktig doft av örter viol och mörka bär . Ett mycket smakrikt vin  med smak av sötlakrits , skuggmorell och choklad. Priset är 199:- En god blandning av Grenache , Syrah och Mourvedre. Vnmakaren Xavier Vignon började producera vin uner egen etikett 2002. Vinerna köps in från olika odlare i området,  och blandas och bueljeras av Xavier.

3:an är frånAustralien, Peter Lehmann, The Barossa. Här är flaskorna fyllda med Shiraz om 14.5%  ocks ett mycket fruktigt och smakrikt vin för 119:-  Helt perfekt för grillen. Prisvärt…!

Åter till Frankrike och Crozes Hermitage , Les Launes 2006,  12,5 % för 139:-  ett angenämt och kärvt  vin, som vinner på lagring .

Kvällen avslutas med en Gran Reserva 2003 ett tegelrött vin från Domaine Pouderoux perfekt till den täta och rika chokladtårtan.  I flaskan fanns Grenache Noir. En liten flaska kostade 119:-

Ut i vinterkvällen och sätta sig bakom ratten. Tur att man har spottat, vilket var synd om så ”rara” viner.

Febr     Hos Sören i Hammarby sjöstad
Barbro och Ami var inte med.

Hos Sören  var  det vinprovning i det snöiga Hammarbysjöstad.  Denna gång hade det dukats upp inte mindre än 6 olika viner. Fast de borde ha smakat likartat, eftersom flaskorna innehöll samma druva. Pinot Noir, årgång 2007,  en druva som ger ett lätt, fruktigt, nästan transparent vin med mycket balans och elegans. Jag skulle vilja säga att det var riktigta damviner, utan att fördenskull bli anklagad som mansgris i sällskapet. Vi drack ju ”männerviner” förra gången.

Vi började med en Pinot Noir från Nya Zeeland, från Central Otagoprovinsen, ett lätt och mjukt vin med rik bärighet.kostade 159:- Anthem Discover från 2007, 13%  Ansågs som det mest prisvärda vinet i februari.

Nästa en amerikanare från Oregon Sokol Blosser 2007 199:- Med den klassiska amerikanska sötman lite av lätt anstrykning av smågodis.

Ett spanskt vin Bassus Bassus, Underbart är min notering, 13% kostade 219:- mycket prisvärt…

Nu halkar vi in i mitt favoritvinområde, Österike som även gör fantastiska röda viner här ett mycket fruktigt vin  Schloss Gobelsberg från Niederösterreich, 13,5% 219:-

Nära till Tyskland och varför inte en Blauburgunder , spätburgunder Meier- Nakel Blauschtefer.   Priset har jag helt tappat.

Slutligen har vi gjort ett jordevarv och hamnar slutligen i landet som är ”State of the art” i vinsammanhang, Frankrike . Här blev det en Bourgogne från Bruno  Clair Les Grasses Tètes  269:-

Efter denna, minst sagt gedigna provning bröt slutligen det stora taberaset ut med ostar korvar skinkor och grönt som avslutades med chokladtårta om jag minns rätt ….  Från mina kluddiga anteckningar, datorn stals i Sydamerika.

April      Hos Eva och Ragnar i deras nya lägenhet i Aspudden 
Barbro och Angeli var inte med.

Vi provade Loireviner.

Juni        Hos Barbro på Tuvelund
Pia, Lasse, Sören, Ami och Ylva var inte med.

Denna gång ett antal trevliga viner från Australian wineclub.

1. Mas de la Source.  Reserve Blanc 2008. Languedoc  Vermentino, en lokalt dominerande druva på Korsika. Odlas mycket på Sardinien, där det kallas Malvasia. Ger viner med kraftigt mogen druvarom. Pris 101:- 50 % Vermentino 50% Chardonnay Trevligt vin med öppen och ren smak med toner av citrus och örter. Ett strålande vin till prat och mat.  Gärna medelhavsrätter, fisk och skaldjurspasta.

2. Villa de Luis Villa Farnia Sangiovese IGT 2006 vilat på franska ekfat i 4 månader smak av red fruit och körsbär. 100 % Sangiovese. 115:- Ungdomlig doft med mörka bär mycket lång och balanserad smak. En toppen Sangiovese till och efter mat. Ett favoritvin skapad av Camillo De Luis som håller stilen år efter år. Mat: fisk eller kött, ostar eller njuta av som det är…

3. Adria Vini Canonviviale, Negroamaro 2008 IGT. (Indicazione Geograficho Tipicho/).
Druva 100% Negroamaro. Mycket bra vin Kryddig med mörka bär plommon, körsbär ochchokladtoner , Passar till samkrika fiskrätter. Detta har blivit ett favoritvin för många. producenten Conviviale har odlingar i många delar av italien varav detta vin är från Salento IGT. pris 109:-

4. Belgara Estate Shiraz Cabernet Sauvignon 2008. Ren doft med smak av plommon svarta vinbär björnbär och ek. Serveras till grillade kötträtter, varför inte hamburgare.
65% Shiraz 35% Cabernet sauvignon 110:-

Sept       Hos Ylva o Lasse på ön
Pia, Lasse, Eva och Ragnar var inte med.  (se foton Övriga bilder)

Denna provning  gick i  Sydafrikas tecken. Vinerna 5 stycken i provningen. Hur var vinerna då?  Nja… sisådär med några undantag. När det gäller sydafrikanska viner kostar många ungefär detsamma, oavsett om dom är dåliga eller inte

Denna gång gjorde vi  ett totalsvep över Sydafrikas alla vinregioner och vi började närmast Kapstaden i Durbanville, där druvorna på Tygerbergs sluttningar, mognar  i ett utdraget medelhavsklimat inte för hett, nedkylt av atlantvindarna från Falsebay.  Utsikten mot Taffelberget och Robben Island är  fantastisk även om den knappast påverkar vinets kvalitet. Vi  började med ett vitt vin, Sauvignon Blanc från Durbanville Hills 2008, 13%,  95:- ett mycket ungt företag i branschen med målet att bli bäst.  Vinet ett fräscht, gott sådant, med pigga syror, men inget märkligt. Nästa vin ett Pinotage 2007, 14% 95:- från samma firma. Denna svåra druva  kan bli lite stickig om den inte jäses i öppna jäskar. Pinotage är perfekt till grillat eller en bobotie. Denna sydfrikanska nationalrätt fick  sällskapet överraskande avnjuta  till detta vin.  Nästa vin, åter en Pinotage från Stellenboch gjord av pinotagemästaren själv, Beyers Truter  Beyerskloof Pinotage 2008, 15% 86:-.  Alla uppfattade detta vin som lite mjukare och med smak av björnbär och med en lätt rökighet av ekfatslagring i 8 månader. Tål lagring.

Efter detta lämnade vi nationaldruvan för en Cabernet Sauvignon från Thelema, 13,5 % . Gården Thelema  ligger på vägen mot Frenchhoek.  Vi var överens om att detta var ett mycket gott vin med härliga dofter av kaffe  och svarta vinbär, ett mycket kraftfullt vin med en  väl balanserad strävhet.  Smakar det så kostar det 199:- men det var det värt. Av detta vin har det hittills bara sålt 8 flaskor.  Avslutningsvis satsade vi på en Cape Blend Artspace från Saronsberg 14.5% 99:- Ingående druvor var Shiraz, Mourvedre och Viognier. Vi litar på vad som står på flaskan, på systemets hemsida räknar man upp andra druvor. Ett mycket prisvärt och gott vin till goda ostar.
Som avslutning serverade vi  nationaldesserten, en sydafrikansk malvapudding med hallon och glass. Till denna drack vi ett Muscatvin, Vin de Constance 2005 12, % från Klein Constantia från en av Sydafrikas äldsta vingårdar. Ett dyrt vin, något överskattat men mytiskt och berömt. Detta var Napoleons favoritvin när han satt på Elba. Detta vin har producerats i över 200 år och levereras i en flaska i design från tiden.  Efter denna kväll i Sydafrikas tecken satt vi oss i båten och puttrade ner till Oxelösund i den kolsvarta natten.

Nov      Hos Angeli och  Hans på Hammarby
Alla var med.

Vi höll vännerna på halster genom att inte avslöja  vinerna förrän samtliga fem viner, två vita och tre röda var provsmakade.  Vännerna fick dock veta att de hörde ihop parvis ett vitt med ett rött och det  andra vita med två av de röda. Diskussionens vågor gick höga men snart nämndes  Marsanne på det första vita, vilket var nära för det var Roussanne. Sedan dök  det upp en Chateauneuf- du-Pape, vilket således ledde till att det första paret  blev Rhonedalen och efter lite hjälp kom gruppen sedan fram till att det andra ”paret” var viner från Marche. Då hade för en stund diskussionen flugit iväg  till kungen och hans förehavanden, när den diskussionen bryskt avbröts av någon  med ett: Nä, nu får vi ägna oss åt väsentligheter, alltså i detta sammanhang,  vinet. Vi avslutade sedan med en Beerenauslese, som Sören prickade in på några  sekunder.  Denna kväll trollades  fram ett fantastiskt urval av ostar, men också ovanligt många goda och  fascinerande varianter av charkuterier, skinkor, korvar och nötkött.

  1. AOC Vin de Savoie Chignin Bergeron 2007, Frankrike,  Roussanne 100%, 120 kr
  2. Le Busche 2007, Marche Italien, Chardonnay 50%,  Verdicchio 50%, 119 kr
  3. Chateau Mont Redon 2006, Rhone Frankrike, Grenache 65%,  Syrah 15%, Cinsault 10%,
    Mourvedre 5%, Counoise, Muscardin, Vaccerase 5%, 228  kr
  4. Umani Ronchi Pelago Rosso 2006, ett IGT-vin med  Bordeauxstuk från Marche, Italien,
    Cabernet Sauvignon 50%, Montepulciano 40%,  Merlot 10%, 249 kr
  5. Cumaro Conero Riserva 2006, Marche Italien, Montepulciano  100%, 159 kr
  6. Beerenauslese Cuvée 2007, Österrike, Welschriesling 50%,  Scheurebe 50%, 375 ml, 81 kr