Jan Hos Barbro på Tuvelund
Alla var med ?????
Denna gång möttes vi med fat, fyllda med ostar och tillbehör. Två olika tillbehör till varje vin. Till det första vinet ser vi Serranoskinka samt en bit Manchego. Till vin nummer två finns en mousse av rökt anka och kittost. För vin nummer tre ligger Norrbotten och en sjuttonårig Parmesan och väntar. Till vin nummer fyra möter vi en16 månaders Gryère samt en Brie.
Det första vinet doftar en omisskännlig doft av finkel, tycker jag som smakat detta, på den tid då det vankades finkel, men hej vad man bedrog sig, där under döljer sig en supertorr sherry från Manzanilla 15% nästan starkvin. Helt fantastisk till en bit Manchego, pris 94:-
När vi närmade oss det andra vinet möter vi en mjuk doft av sommar, honung och päron. Ankmoussen smälter i munnen tillsammans med detta trevliga vin. Kan detta bli bättre! Jag prövar en bit kittost av obekant sort. Denna krämiga mogna ost möter detta vin från
Alsace, Hubert beck, Pinot gris 12.5 % 99:-
Vin nummer tre är ett rött vin alkoholstarkt men mjukt Shiraz från Australien. Här passar ostar från norra Sverige utmärkt möjligen tar den torra lagrade Parmesanen över detta vin. Vinet är för mjukt. Här krävs ett riktigt kraftigt ”männer wein” med mycket tanniner, men vinet är supergott. Här saknas vininfo, som kommer…
Det fjärde vinet är mycket mjukt och vällagrat. Här fungerar Gryereosten alldeles utmärkt. Brieost till detta vin blir däremot alldeles för mesigt. Jag föredrar Gryere och andra lagrade hårdostar till just detta vin. Vad är vinet? En Amarone della Valpolicella, Masi, 15% för 269:-
En mycket trevlig och intressant provning där ribban har höjts med mycken omtanke från Barbro.
Nu väntar vi bara på desserten..och vinet ett sydafrikanskt vin från KVW…
Nu laddar vi för ett mellanspel och en mer ruff tur till Landsort, då blir det väl boxvin….?
Febr Hos Ami och Sören på Torpesta
Pia och Lasse var inte med.
- Loimer Riesling Kamptal DAC 2009 nr 99949 Alkoholhalt 12 %
Österrike, Niederösterrich, Kamptal Riesling 100 % 109 kr - La Chapelle des Augustins 2007 (nr 5335) Frankrike, Sancerre Alkoholhalt 12,5 %
Sauvignon Blanc 189 kr - La Rocca 2008 (nr 90 185) Italien, Soave Alkoholhalt 13% Garganega 100% 199 kr
- Bourillon Dorléans, Vouvray Sec 1994 Frankrike, Loire, Vouvray Chenin Blanc 100% 219
- Ett italienskt Soavevin
- Moulins Touchais 1992 (dracks som dessertvin) Frankrike, Loire, Coteaux du Layon
Alkoholhalt 13,5 % Chenin Blanc 299 kr
April Hos Pia o Lasse i Mariefred
Ami o Barbro var inte med.
Som vanligt en bukett utsökta viner från Italien. Här kommer ett antal proffsomdömen om kring dagens provning.
TEMA: ”Lite av en bourgognekänsla men i mycket tuffare inramning”
1. Zecci Collecione 2006, Barolo. 2722, 149 kr. Nebbiolo
Vinguiden.com: ZECCI Barolo 2006 är ett komplext och ursprungstypiskt vin med eleganta inslag av rosor, mörka körsbär, örter och en välbalanserad fatkaraktär. Vinet har blivit mycket uppskattat av ledande svenska vinjournalister. Ett fynd för bara 149 kr! Zecci Barolo visar på den typiska elegansen av en Barolo. Vinet är gott att dricka nu men klarar lagring upp till 5 år. Ett vin som detta mår bra av att dekanteras någon timme innan det ska drickas för att komma till sin fulla rätt doft- och smakmässigt. Njut det gärna till en god bit hängmörat kött och en svamprissotto med mycket parmesan.Terre del Barolo grundades 1958 av Arnaldo Rivera i norra Piemonte. Producenten gör en linje av mycket kvalitativa och ursprungstypiska viner.
Röttorp: ”Från norra Italien finns det en riktigt hygglig äkta Barolo för 149 kr” Vinportalen.se:
Karaktäristik: ZECCI Barolo 2006 är ett komplext och ursprungstypiskt vin med eleganta inslag av rosor, mörka körsbär, plommon, tobak, örter och en välintegrerad fatkaraktär.
Skörd: Druvorna skördas för hand i mitten av oktober.
Vinifikation: Vinet genomgår en extra lång maceration för att man ska utvinna mesta möjliga smak och koncentration. Efter jäsning lagras vinet i 3 år. 2 år på ekfat samt 1 års buteljlagring.
Lagringspotential: Vinet är gott att dricka nu men klarar lagring upp till 5 år.
2. Amarone; Castel Forte Amarone della Valpolicella, 2007, 15%. 12379, 159 kr.
Systembolaget: Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, korinter, mörka körsbär, nötter, salvia och kakao.
Wikipedia: För Amarone används samma druvor som i vanlig Valpolicella, det vill säga Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Corvina är blandningens viktigaste druva med stor arom och hög syra. Dess tjocka skal skyddar den mot röta under torkningen. Rondinella används för att den är bra att torka och har hög syra. Molinara är mer utfyllnad och används allt mindre av kvalitetsmedvetna producenter.
Importören:
Ett härligt Amarone-vin med en mörk intensiv färg med inslag av violett. Doft av mogen frukt som körsbär, torkade plommon, svarta vinbär och blåbär. Vinet är välbalanserat och smakrikt med mycket frukt, kryddighet och lång eftersmak. Passar utmärkt till olika typer av köttanrättningar som t ex vilt, lamm eller nöt. Vinet är också gott till de flesta ostar.
Castel Forte Amarone är en av dem mest sålda Amorone vinerna lokalt i Italien. Vi på Winepartners Nordic AB är väldigt stolta över möjligheten att få lansera Castel Forte Amarone även i Sverige för nästintill magnifika priset om 159 kr. Vi anser att just nu råder det inga som helst tvivel om att ett mer hantverksmässigt vin går inte att få tag på i proportion till priset på Systembolaget.
Jordmånen är kalkrik och väldränerad jord. Stockarna är uppbundna i enkel gyot med 5-6000 plantor per hektar. Vingårdarna sköts ekologiskt till största delen. Man lämnar dock utrymme för att behandla vingårdarna vid riktigt dåligt väder. Druvorna skördas sent och torkas sedan på mattor av bambu på ett torrt och välventilerat ställe. Druvorna torkas i 120 dagar tills de förlorat ca 35-38 % av sin vikt. Efter detta pressas de och jäses tillsammans med skalen under kontrollerad temperatur i två månader. Vinet lagras därefter på traditionella slovenska ekfat i 36 månader innan det lagras sex månader på flaska.
Cantine Riondo är utrustade med den senaste tekniken inom vinproduktion. Man använder sig av balongpressar, vinet jäser i rostfria kylkontrollerade tankar och man har den största buteljeringsanläggning i Venetien. Som fö sattes i bruk mars 2010. Kvalitet är ledord hela vägen från vingården, genom vineriet och ut till konsumenten. Cantine Riondo ägs av Collis Veneto Wine Group. Collis Group är det ledande och största vin kooperativet i Valpolicella. Man förfogar över 3000 vin producenter, som årligen hanterar över 140,000 ton vindruvor. Cantine Riondo besitter en kapacitet på mer än 20 procent av områdets totala vinproduktion, närmare sagt 110 milj liter vin i Italiens mest expansiva vindistrikt.
Italiensviner/forumdiskussion: Larsson: ”När flaskan öppnades fanns ingen speciell doft och trotts ett par timmar på karaff var doften ganska så svag. Man kunde känna en svag doft av körsbär och lite plommon annars var doften ganska fattig. När det kommer till smaken som kanske är lite viktigare så var den mer lik en ripasso än en amarone. Vinet var även lite spritig och man saknade mjukheten och den kryddighet som man får i lite bättre amaroneviner.
slutsats: ett okay amarone med tanke på priset men ingen speciell upplevelse eller något man drömmer om. Finns bätte viner att köpa i samma prisklass och bättre ripasso i samma prisklass. Men jag ska köpa ett par och lägga undan för att se vad som händer med dom om ett par år…så då fåjag väl återkomma”
3. Barolo Serralunga 2006, 2305, 235 kr, 14%. Nebbiolo
Röttorp: “För 235 kr får man Fontanfreddas utmärkta basbarolo 2006 Serralunga d’Alba. Två viner som passer mycket bra till komplicerade och rika kötträtter. Barolo har lite av en bourgognekänsla men i mycket tuffare inramning. Bägge är ovanligt lätbegripliga och tillgängliga för distriktet, vilket ännu sällan är fallet för de stora barolovinerna från 2006.”
Snooth: If any of Barolo’s communes could make the most of the powerful, dense character of the 2006 vintage it was Serralunga. Historically the home to the most austere, tannic, and unforgiving wines of the region, it’s no surprise then that many producers in Serralunga were able to manage the weight and tannins of this important vintage as well as, if not better than, their neighbors.
While that may be the case, it doesn’t necessarily make for a better wine today. As always, Serralunga’s wines are those that, as a group, seem destined to benefit the most from time in the cellar. The 2006 vintage seems to be one that has proven to be slow to develop. Since the wines of Serralunga tend to impress with structure as opposed to fruit, it is no surprise that these wines as a group have been a bit easier to understand than wines from the other communes. I found this to be a very strong vintage for Serralunga, as long as one is a patient drinker!
144 distinct vineyards covering 310 hectares/766 acres or 17% of Barolo vineyards Making up virtually the entire eastern border of the Barolo appellation, Serralunga is often referred to as the odd man out among Barolo appellations. Not only is the soil here virtually all Helvetian, there is simply something to these hillsides that creates a different style of Barolo. Wines from Serralunga are famed for their formidable tannic structures as well as unusually savory and frequently medicinal flavors. These can be tough wines, both literally and in the sense that even when fruit-driven they are far from fruity. The appeal of these wines lies almost entirely in their ability to magically transform themselves in the cellar. While often thin, hard, and austere in their youth, Barolo from Serralunga delvelop to be the most perfumed and complex wines of the region. Unfortunaturity frequently doesn’t arrive until the wine’s third decade, making for many disappointing experiences over the yea Barolo Bricco Viole, Marengo, specialsort. 2006, 395 kr. Nebbiolo, 14%. Priset på nätet varierar mellan 25 och 52 € Serralunga d’Alba
Robert Parker: 92 p. talienska-viner.blogspot.com
Vi har läst och hört en hel del om Mario Marengo det senaste året men faktiskt aldrig provat något av vinerna därifrån, omdömena har varit positiva så det ska bli roligt att få bekanta sig närmare med ett av vinerna.
Vi har ställt fram en Bricco Viole som är en vingårdsbetecknad Barolo från La Morra, en liten remsa mark med plantering från 1955 som har rikligt med vildväxande violer mellan vinranksraderna.
Marco Marengo sköter ruljangsen och är tredje generationen vinmakare med dugligt stöd av legendaren Beppe Caviola.
Vi känner direkt mandarin, kanel och Kungen av Danmark. En rik rödfruktig hallonkaraktär riktigt skiner igenom som ett skuggspel i bakgrunden.
Doften är väldigt djup och komplex med sammetslen frukt och tydliga nebbiolomarkörer i form av rosor och riktigt mörklila violreferenser. Man kan inte snusa sig mätt på det här.
Klart övertygande munkänsla med finpulvriga tanniner, lite stendammstorrhet och spänstiga syror – La Morra-elegansen materialiserad. Allt biter tag i kinderna och insidan av överläppen för att sedan hålla sig kvar en god stund och sedermera lämna fältet fritt för en knäckig och förtjusande eftersmak.
Det är naturligtvis ungt men likväl öppet och inbjudande, lagring kommer göra susen men för oss som älskar ung nebbiolo finns det ingen anledning att tveka med korkskruven – dä ä bar å dra. (19p/20)
La Morra-elegansen till trots har dock detta vin inte sitt ursprung i La Morra (där Marengos källare ligger) utan i nordvästra hörnet av ”Comune di Barolo”. Bricco (delle) Viole, som är relativt högt belägen, är emellertid känt för att ge eleganta snarare än kraftfulla viner så på det viset har du ändå rätt. Såvitt jag vet är det bara en annan Baroloproducent som gör en vingårdsbarolo härifrån, nämligen G.D. Vajra. Vajra var först på plan och Bricco delle Viole är hans bästa vin. Marengos alternativ har, tror jag, dykt upp först under senare år.
är en italiensk ort och frazione belägen 5 km sydöst om Alessandria i Piemonte. Här stod den 14 juni 1800 Slaget vid Marengo.Marengo
I samband med slaget vid denna ort, lär kejsar Napoleon av sin kock ha blivit serverad en kycklingrätt, gjord med de råvaror som fanns tillgängliga, och som efter detta kallas Kyckling Marengo.
4. St Stephan’s Crown Tkaj i Aszu, 5 Puttonyos 12905, 129 kr
Stor mogen doft med liten brand ton, inslag av torkade äpplen, farinsocker och apelsinskal. Smak: Sött, mycket friskt, moget vin med bränd ton, inslag av torkade aprikoser, röda äpplen och pomerans.
Som vanligt ostar och charkuterier. Till dessert presenterades en riktig utmaning. Vore man sannfinländare hade man gråtit av lycka. Det blev memma med lättvispad grädde. Något som man inte äter så ofta men faktiskt inte är så dumt….
Juni Hos Ingela o Christer
Ami var inte med.
- Couvent des Jacobins/Bourgogne Rouge, nr 5283
Årgång 2008, Producent Louis Jardot (bland de främsta), 40 km söder om Dijon.
Pinot noir 12,5% kryddig smak med inslag av jordgubbar, lingon, gräs o vanilj 115 kr - Chateau de Lamarque/Bourdeaux, Haut-Médoc, nr 95584
Årgång 2008, 45% Cab Sauvign, 35% Merlot, 15% Cab Franc och 5% Petit Verdot. Alc: 13,5%
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plomon, sv. vinbär, örter, choklad, lakrits 195 kr. - Les Terrasses/Priorat, nr 92130
Årgång 2008Producent Alvaro Palacios. Grenache, carignan och cab. sauvign. Alc: 14,5%.
anserad, kryddig smak med inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, lakrits, peppar och örter. Pris 229 kr. (Priorat -som ligger 15 sydväst om Barcelona i Katalonien – är ett av Spaniens trendigaste vindistrikt. Druvorna i detta vin skördas i oktober, med nästan övermogna druvor) - Gran Cruor/Priorat, nr PR2601
Årgång 2006, Producent Casa Gran del Siurana. 80% Syrah, 20% Cab Sauvign. (ev ngt Carugnena). Alc: 15%. Djup körsbärsröd färg, intensiv, komplex o koncentrerad doft. Aromatisk med toner av tusch, mineral o kryddighet. Smakrik, komplex o lång smak med mogen tanninstruktur.
Aug Hos Ylva och Lasse på ön
Barbro, Ingela och Christer var inte med.
Denna gång en lite lurig provning där vi startade med att försöka ange kvalitet och pris istället för att försöka lura ut varifrån vinet kom.
Det första vinet fick betyget 2 på en skala av 5. det andra vinet fick en 4 samt det sista vinet även det en 4.
Nr vi kom till priserna tippade många att det först kostade ca 100-120 det andra ca 200 liksom det dredje mot 300 kr. men vad vad det för druvor? Detta måste var italienska viner sade någon. Den här gången kom vineerna från Grekland till mångas överaskning. Detta var en vit fläck på kartan för de flesta och visst kan Grekerna göra kvalitetsviner.
Vinerna då?
Det första ett ungt, kryddigt fruktigt vin, men ganska strävt. Stramt och nyanserat skulle man kunna uttrycka det. Vinet kostade 189:- Biblia chora Red, från Makedonien. Druvorna Cabernet Sauvignin och Merlot. Ett utmärkt vin att lagra. Som Allt om vin skrev: ”Som att återfinna en ungdomskärlek från första charterresan.”
Det andra vinet som vi provade oc som många var mycket förtjusta i heter Nemea Boutari och kostar 89:- Mycket fruktig och syrlig smak med en syltig och lite bränd ton. Ett utmärkt vin till lättare rätter och som sagt mycket prisvärt.
Det tredje vinet, ett medaljhängt sådant var Amethysthos Cava för 279:- Ett strålande vin av hög kvalitet. mättad med frukt, stram och mycket lovande när det gäller lagring. Mycket snyggt vinbygge från regionen Drama.
Vi avslutade med att testa 3 olika sorters äppelkakor. Efteråt hem med puttrande båt i månsken.
Nov Hos Eva och Ragnar på Hammarby
Barbro, Pia, Ingela o Christer var inte med.
Den här gången var det viner från Piemonte, Italien naturligtvis. Fick oss att minnas vårt nyliga besök i provinsen.
- Barbaresco, 2007 alkohol 14,0 %. Krydding nyanserad smak med inslag av fat , torkad frukt mörka körsbär lakrits tobak 189:-
- Langhe, Nebbiolo Pio Cesare 2008 13,5% . Stram nyanserad svag doft inslag av körsbär rosor och sandelträ, uppfattades som kraftigt ekad. 137:-
- Barolo, Serralunga d’Alba, 14, 0 % . Stramt och kryddigt vin med fatkaraktär inslag av körsbär kakao och svar te. Säkert gott till vilt. 235:-
- Ca’di Pian Barbera d’Asti, 14,0 % Nyanserat smakrikt vin med fatkänsla mörka körsbär korinter rosmarin peppar. Ack så gott En magnumflaka kostar 359:Som
- Nivole, Muscat 5,0%, söt , pärlande blommig 74:- för 375 ml
Avslutande lätt desservin även denna från trakten tillsammans med ljuvlig chokladmoussse- tårta från bageriskolan i Aspudden.