Jan Hos Angeli och Hans på Hammarby
Alla var med.
Vi hällde upp samtliga fyra viner direkt och avslöjade inget förrän alla provsmakat samtliga viner, resonerat och gissat hej vilt. Så småningom så var gänget riktigt duktiga och ”satte” att det var Cabernet Sauvignon som var huvuddruvan i samtliga viner.
Sedan fortsatte resonemanget och med lite hjälp så prickades in vilka olika länder vinerna kom ifrån.
- Chateau Labadie Bordeaux 2008 139 kr
drygt 50% Cabernet Sauvignon och ca 40% Merlot - Bonterra Kalifornien 2008 139 kr
Cabernet Sauvignon 85%, Syrah 10%, Merlot 3%, Zinfandel 2% - Sondraia Toscana 2007 279 kr Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
- Rhebokskloof Sydafrika 2009 80% Caberenet Sauvignon, 15% Merlot, 5% Petit Verdot
Därefter för att få en jämförelse med andra druvor testade vi också en Cote du Rhone Village, Petit Barbarasse och en Ripasso, Zenato.
Sedan högg vi in på de 14 olika ostsorterna, skinka, korvar, tomater och en massa härliga olika fruktsorter; ananas, mango, päron, äpple och vindruvor.
Till dessert blev det en kokos- och limepannacotta med tranbärstopp och till det serverades ett dessertvin från Sardinien, Monteluce.
Mars Hos Ingela och Christer i Saltsjöbaden
Pia och Lasse var inte med.
Vi provade ”Lagringsvärda viner”, dvs:
- Duorum nr 2559, 99 kr Portugal
Tinta Roriz, Touriga Franca och Touriga Nacional - La Bastide Blanche nr 2262 139 kr Frankrike Provance Bandol
70% Mourvedre, 25% Grenache och 2% Carignan. - Chateau la Reyne
Prestige nr 2266, 95 kr Frankrike Cahors Cat Noir (Malbec) - Monte Garbi Ripasso nr 5328, 99 kr Italien, Valpolicella
70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Oeletta
Alla kan med fördel lagras och smakas på de kommande 5-6 åren.
Till dessert serverades äppelkaka och en riktigt tät chokladmousse. Till detta, ja vad annars ett klassiskt vin ”Grådask”.
Juni Hos Pia och Lasse i Mariefred
Alla var med.
Intressant provning där några ”mästare” ställdes mot några ”utmanare.” Vi alla ringade snart in mästarna men utmanarna får nog kämpa på för att ta mästarnas plats, tyckte vi. Helhetsintrycket var dock mycket spännande.
Nedan har Lasse hittat en hel del information kring dessa viner från bl. a. andra vinsidor.
Som vanligt mycket ostar frukt och charkuterier som avslutades med en semi-freddo på choklad och rostade hasselnötter.
1. MÄSTARE. L’Exception, Bourgogne Passetoutgrain, Domaine Michel Lafarge, 2009, PN, 99211-01, 150 kr
// Finarevinare – torsdag, mars 08, 2012:
Småpartier i lägre prisklasser är sällsynta fåglar. Det här är de riktiga doldisarna i systemets hantering, och det är också här man kan hitta pärlor. Vinskribenterna har inte fått möjlighet att prova, vilket i och för sig bara är bra eftersom kvantiteterna är så små. Exakt hur små är inte alldeles enkelt att få reda på, men det som syntes i saldona talar för att SB köpt in runt 200 flaskor av kvällens vin. Mer sånt!
För ett drygt år sedan, när de unga nollniorna från Bourgogne började att sippra ut på marknaden, framstod det ganska snart att årgången gynnat enklare appellationer och lägen som vanligtvis är i svalaste laget. Vi höll tummarna hårt för att svenska importörer skulle få möjligheten/ta tillfället i akt att köpa simpel bourgogne rouge från enastående producenter – och ikväll har vi återigen blivit bönhörda.
Nuförtiden är det ganska ovanligt att man stöter på Bourgogne Passetoutgrain, eftersom det i praktiken innebär att den röda bourgognen innehåller en andel gamay. Just i det här fallet handlar det om hälften, och gamaydruvorna kommer från mer än sjuttio år gamla stockar som ger ett mycket lågt uttag. Domaine Lafarge tillhör ju ledarkvartetten i Volnay, och är byns mest traditionella producent när det kommer till både stil och metoder. Sedan millennieskiftet sköts hela egendomen biodynamiskt, och man vinifierar ytterst varsamt med lagring i uteslutande gamla ekfat.
2009 Domaine Michel Lafarge ’L’Exception’ Bourgogne Passetoutgrain är ljust blårött, genomskinligt i kuporna. En aning reduktiv i starten (rått kött), öppnar doften upp med pockande toner av bittermandel och kärsbärskärnor. Och bären känns syrliga – tänk först lingon och sedan röda körsbär, därtill några mörkare gamay-hallon samt en antydan till rotfrukter. I kompsektionen hittar vi mörkare stråk av bark, lakrits, läder och te. Här avstjälkar man inte, så vi kan addera en gnutta ljus tobak och grön tulpanstjälk. Som helhet: vilket fint, eteriskt sniff
I munnen serveras en lätt, frisk och transparent smak. Lingonsyrlig, alldeles osöt. Tunn, kommer några att invända. Men då håller vi inte med, för här finns faktiskt gott om substans och aromer med viss närhet till bekant hantverkarbeaujolais. Munkänslan är stenig med lätta uppfordrande tanniner, en smula tulpanstjälkiga. Två flaskor öppnade, den ena något mjukare, den andra något syrligare.
Alltså: en fjäderviktare i fin balans, precis lagom stram och spänstig. Extremt läskande vin att dricka, och precis lika matvänligt. Något års lagring kommer enbart göra gott. Ni som gillar lätta sköna naturliga doningar – ni vet vilka ni är – missa inte detta!
2. UTMANARE: Markowitsch Classic Pinot Noir – 6695-01 PN, Österrike, 2010. 99 kr
Slog mycket dyrare tyska blauburgunder i en miniprovning hos Pia och Lasse under våren.
// ”Billigt vin kan skada din hälsa”(billigtvin.blogspot.se)
För ett par år sedan provade jag en tidigare årgång av Markowitsch Pinot Noir Classic. Jag gillade vinet, tyckte att det hade mer karaktär och var betydligt roligare att dricka än de flesta andra pinot-viner i jämförbar prisklass. Jag gjorde en mental notering om att det vore kul prova vinet igen. Något som jag såklart inte blivit färdig till förrän nu.
2010 Markowitsch Pinot Noir Classic är helt transparent ljusrött med lite blå reflexer. Doften är väldigt druvtypisk med hallon jordgubbar och kryddor. Doften bär en del spår av ekfat men det är inget jag upplever som störande.
Smaken är lätt och rätt enkel. Den domineras av jordgubbarna. Jag får klockrena associationer till jordgubbskräm. Frisk syra, lätta, mjuka tanniner och ett kort slut där kryddigheten och en lätt bitterhet tittar fram. Markowitsch Pinot Noir Classic är ett enkelt, oförargligt och lättdrucket vardagsvin. Varken mer eller mindre.
Upplagd av Ingvar Johansson kl. 16:30, 6 okt 2011
//Vin & Gastronomi (vinochgastronomi.se)
Markowitch i Carnuntum i nordöstra delen av Österrikes vinområden är en av områdets mer namnkunniga vinmakare. En fruktgenerös pinot noir med aromer av mogna jordgubbar och örter glädjer i glaset för priset. Balanserad, fruktgenerös med rund syra och en kryddig avslutning med välavvägda fataromer. Given till höstens gåsmiddag, vilträtter på fågel, eller till ett långkokt fläsklägg.
Provad: 2011-10-04 Av: Magnus Henriksson Weingut Markowitsch, Carnuntum, Österrike, Fondberg, 750ml, 13%
3. UTMANARE: Antonin, Private Estate Selection, Marnisi Estate, Marsaxlokk, Malta. Barrel aged 2010. 13%, Merlot, CS, CF, 18€ . Inköpt på Malta Valborg 2012.
“Dedicated to Marsovin’s late founder Anthony Cassar, affectionately known as Sur Tonin, Antonin Noir is a Private Estate Selection wine blended from Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc grapes harvested at the Marnisi Estate in Marsaxlokk, the first and the largest in the series of Marsovin’s privately owned Estates, intended for the production of premium wines. The fruity characteristics of cherries, blackcurrants and blueberries make this wine enjoyable in its youth while the ageing in French oak barrels gives it a velvety finish on the palate and excellent ageing potential.”
CellarTracker Wiki Articles (login to edit | view all articles)
Marsovin is one out of two large wine producers in Malta. Marsovin was founded almost a century ago when Chev. Anthony Cassar founded the company under the name of A&G Cassar, in 1919. Marsovin was incorporated in 1956 as a family-run company which grew to become a significant part of the history of wine-making in Malta.
During the ensuing years, Marsovin continued to expand and modernise, maintaining its high quality reputation which makes the company the leading producer and exporter of wines in Malta. Marsovin has set major inroads in viticulture and winemaking in Malta and established the current high standards which some Maltese wines enjoy internationally.
Today, Marsovin owns 199.7 tumoli of land which make up their five Estates, testimony to Marsovin’s commitment to the culture of wine. These Estates, in Malta and Gozo, are owned by Marsovin and the Cassar family and are specifically intended for the production of premium quality, single-estate wines. Over the recent years Marsovin has also introduced several wines into its portfolio all of which are produced from contracted land, owned by Maltese and Gozitan farmers who produce grapes according to Marsovin’s specifications, as of Summer 2008 Marsovin currently contracts a total of 1116 tumoli/125 hectares around Malta& Gozo.
This wine is a Bordeaux blend based on Merlot enhanced with Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. All grapes are grown in the Marnisi Estate in South Malta.
Community Tasting Notes (average 89.7 pts. and median of 90 pts. in 3 notes) – hiding notes with no text
Tasted by ipwil on 10/13/2010 & rated 89 points: I preferred the depth of flavour aparent in the 2006 (1018 views)
Tasted by ProfessorHTF on 3/23/2010 & rated 90 points: Ditto re my earlier notes. I’ll really miss this one. (1074 views)
Tasted by ProfessorHTF on 1/2/2010 & rated 90 points: Wow. My first really nice Maltese wine and so glad I brought a bottle back stateside. Took some time to open up, but would have sworn this was a 2nd growth Pauillac. Cedar, smoke, herbs, and dark dried fruit. Kudos to these little known Maltese winemakers for crafting this gem. (982 views)
4. MÄSTARE: Chateau La Tour de By, Médoc, 2007. CS 65%, Merlot 35%, Petit Verdot 5%, 3083-01, 149 kr
Det mest njutbara just nu i prisklassen 150 – 200 kr enligt systemet på Regeringsgatan.
Om 2008:
Allt om Mat: Mörk, lite stram smak med vinbär, örter och lätt rostad ton. Mycket välgjort och balanserat.
Allt om Mat: Rikt och mättat med svarta vinbär, rostade toner, kaffe och örter. Strama syror.
Aftonbladet: Gott och billigt för att ha sitt ursprung i Bordeaux. Vinet är sammansatt med toner av mixade bär, fat och läder. Grönare toner i smak än i doft. Viss strävhet. Druvblandningen består av cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc.
//vinare.blogspot.se
2004 Château La Tour de By, Médoc Cru Bourgeois Superieur lanserades i oktober 2007 och har därefter levt ett långt liv på svenska systembolagshyllor. Aktuell årgång är 2007. Om några årgångar passerat däremellan har vi missat dem, eftersom mer intressanta viner – och framförallt inköpssätt – uppenbarat sig längs med vägen.
Sista flaskan ut, alltså. Leverad direkt från källaren vid 12 grader, en snabb vända i karaffen så kör vi. Första attacken mot nosen ger rätt mycket gräddkola, lakritsremmar och kaffekaramell. I nästa våg får vi precis de förväntade dragen av stallbacke, rostigt järn och grusjord som dominerade bloggosfärens beskrivningar när det begav sig – kul att mineralerna slår igenom så pass bra i ett lite enklare vin. Den plommontonade frukten för tankarna till merlot trots att cabernet sägs dominera, utan att vi hittar den riktiga definitionen. Undervegetation, örter, ceder och bläck kompletterar doftintrycken.
En mjuk entrématta rullas ut i munnen, trevligt nog med en läskande syra, men vinet biter strax ifrån och bjuder oväntat bra grepp med örtiga tanniner och grusmineraler. Smaken är sötare och mer insmickrande än vi minns den, och tillsammans med fet tobak och den myckna saltlakritsen smakar vinet ungefär som ettans snus. Snus med lite mintchoko i avslutningen. Det är omedelbart gott, men också en smula kletigt om man ska vara kritisk. Massor av fat. Moget men absolut inte över kullen än.
2004 La Tour de By är nog ungefär så bra som vi minns det -och det är ju glädjande. Betyget måste ändå justeras ned, men det är snarare vi som förändrats och blivit mer krävande allteftersom nya uppenbarelser har flyttat om perspektiven. Bristsituationen från 2007 är löst – vill man ha tag i hyggligt prissatt vardagsbordeaux är det bara att vända sig till en tysk nätbutik som Gute Weine eller Axel Buess. Men halvindustriell bordeaux i 150-kronorsklassen har det inte lätt mot hantverksmässiga konkurrenter från områden som Languedoc-Roussillon eller Loire, så är det bara. I ett bordeaux-perspektiv är det dock fortfarande ”good value”. Slutligen en positiv sak till – här finns fortfarande en framtid om man lagrar kallt, upp till fem år borde inte vara något problem.
ps. Den definierade cabernetfrukten vi saknade, den fanns i gårdagens vin.
//Easydrinking.blogspot.se- måndag, januari 10, 2011La Tour on Tour
När Alice Cooper, Marilyn Manson och Hank von Helvete är on tour och får för sig att poppa en vinare tillsammans efter en lyckad festivalspelning väljer de antagligen detta vin. 2007 Chateau La Tour de By innehåller nämligen blod, jord, bläck, sten och ilska. Frukt och bär får man leta efter, men till slut möter jag ett svart(!)vinbär som räddhågset flyr ut ur glaset. Det här är tungt som bly, ingen easy drinking direkt. But I like it. Såklart en Cabernet Sauvignon-dominerad Bdx. Ska nog lyxa till med en helflaska nästa gång!
Inspirerad av Easy Drinker-FMs stora taberas häromsistens fick fransosen visa färg (svart) då den franska lantpatén kom ut ur ugnen. Snabbt blev Meatloaf kompis med LTdB.
Ja, bordeauxåret 2011 börjar bra!
Jag visste väl att konungen av druvor skulle ta kommandot direkt. /TF
5. DESSERT: Guze Passito, Marsovin, Passito Shiraz, 2006, 26 €
Grape Varieties: Shiraz Location: Siggiewi
Tasting Notes: Guze passito is a naturally sweet, intense and complex red wine produced from partially raisined, locally grown Shiraz grapes. Guze is reminiscent of intense black fruit, chocolate aromas with sweet, spicy, jammy prune flavours. Delicious with cheese, game and chocolate-based dessert. Guze is dedicated to the former Chairman of Marsovin Joseph Cassar affectionately known as Sur Guzi. Ageing: 7 -15 years (depending on vintage).
Inköpt av Pia och Lasse på Malta.
Aug Hos Ylva och Lasse på Haga
Alla var med.
Okt Hos Ami och Sören på Torpesta
Alla var med.
Nov Hos Angeli och Hans på Hammarby
Ingela och Christer var inte med.
Denna provning gick i Champagnens tecken och nu gick det mesta ut på att fundera på vilken som var Blanc de blanc, vilken som var dyrast och vilken som var godast.
Efter fyra Chamapagner drack vi en Vin Jaune och en Vin de Paille, båda från Jura förstås.
Alla utom ett av vinerna var medtagna hem från vår nyligen gjorda resa till Champagne och Jura.
Vinerna dracks i denna ordning:
- Mercier 18 euro
- Chateau de Bligny – Blanc de Blanc 19 euro
- Bollinger 389 kr
- Guy Charbaut Selection 19 euro
- Vin Jaune Tissot – Arbois 12 euro för 62 cl
- Vin de Paille – Baud Père & Fils 24 euro för 37 cl
Denna kväll njöt vi av dessa härliga ostar:
Hårdostar: Comté (som särskilt testades till Vin Jaune), Parmesan Gold, en hårdost från Piemonte, som var rullad i halm och kärnor och en hårdost från Bostorps gårdsmejeri.
Kittostar: Epoisses Langres (som passar speciellt bra till Chamapagne, där den också görs) och en liten fyrkantig kittost.
Mögelostar: Chaorce (som också passar speciellt bra till Champagne och där den också tillverkas), Roquefort och en liten oval vitmögelost
Till sist var det också en Mascarponeost varvad med Gorgonzola – Duetto och allsköns skinkor, pastejer, korvar, grönsaker och frukt.
Vilket bord det blev även denna gång!