Vinprovningar 2009

Jan      Hos Sören i Hammarby sjöstad.
Alla var med.

Sören hade bullat upp med åtskilliga flaskor. Temat denna gång var  goda Riojas, något vi inte provat på länge och också ratat. Dessa spanska viner hade vi så när glömt att de fanns.

Det började med  att Sören korkade upp en osedvanligt dammig flaska  utan etikett inköpt  hos ”DreiKronen” i Zell/Moseldalen  www.mosel-dreikronen.de Maria är vindistributör  och i hennes källare fanns  några bortglömda flaskor  som legat där sedan huset byggdes på 20 talet.  En flaska inköptes för 20 euro.  Nu öppnade Sören den för att vi skulle få smaka ett  gammalt ädelt vin. Hade det klarat sig genom åren eller hade  det förvandlats till ättika?  Döm om vår förvåning när han lossade den murkna korken. Den här gången var inte vin utan Tresterbrand , en tysk variant av grappa med en alldeles fantastisk utvecklad arom och smak. Detta  var en  dryck som kanske  sett soldater  från skyttegravarna i Flandern tåga hemåt, överlevt Hitlers blitzkrieg och dessutom överlevt som flaska. Vi kan bara gratulera.

Nästa överraskning var ett vin som inte riktigt  tålt lagringen från -86. Detta vin kom från det forna Sovjetunionen, Milesti Mici från Moldavien. Detta var den 123:e flaskan av 2000 med lackad kork. Förmodligen hade det varit ett högklassigt vin en gång. Nu var det på väg utför och började likna saft. Flaskans utformning en av de vackraste man kan se.

Efter denna uppmjukning började så själva provningen – Spanska viner . Den första , en
Rioja, Gran Reserva, Conde de Valdemar  2000, 129:- lagrad 25 månader på fat samt 3 år på flaska,  13.5 %  Tempranillo.   Inte så dumt, alla uppskattade detta vällagrade vin. Nästa, ett mycket kraftfullt, mörkt vin med kraftig smak av vanilj. Vi gissade på ett antal länder men detta visade sig också vara en Rioja, Alma Tobia  2004 , 14 %, flaska nr 3104 , 20 månader på nya franska ekfat med en begränsad produktion av 24 fat, 90 % Tempranillo. Ett toppenvin för 208 :- Rekommenderas!

Nästa vin var ett eldigt, i vårt tycke, stort vin, 15 månader på ekfat , en Rioja från Castilla  y Leon, Cumal 2005, 185:-, 14% , med en helt ljuvlig bouqet. Sören tog nu fram en  10 årig  Cabernet från Penedes, Mas La Plana  1999, ett icke okänt vin från Torres. Här var det lite andra kvantiter som gäller, 100.556 flaskor  samt 2993 magnumbuteljer. Dock var inte vinet inte sämre för det. Ett mycket gott vin , i en lite sötare stil. Absolut Torres främsta. Som avslutning , en avrundning med ett till vin från Penedes Sot Lefriec 2004, 13.5 %, 5000 buteljer varav vi drack den 935:e. Ett alldeles otroligt härligt vin, något av det bästa vi druckit,  men var det värt 454:- ?  Det är klart, ett gott vin kan naturligtvis  inte köpas för pengar!

Efter att ha förtärt ett antal delikatesser till dessa viner, så blev det tårta och kaffe.  Nu korkade Sören upp en flaska från Rickard Haas, en  Auslese  från århundradests vinår i Mosel -Rhendalen, 1976. Vinet hade  legat i ”Drei Kronens” källare. Maria sålde det  för 10 € , efter avsmakning på plats köpte vi 20 flaskor var. Vinet heter  Haihammerer Mandelhöhe. Trots en lagring på över 30 år var det helt perfekt. En härlig sötma med  en bukett smaker som av drömmarnas lustgård.  Som om detta inte vore nog, kom en ny 76:a fram, en Auslese från Rheinhessen, Niersteiner Gutes Domtal. Man suckar och önskar att livet aldrig måtte ta slut, vilket kvällen nu gjorde. Detta var i sanning  en tung vinprovning.

Mars        Hos Pia och Lasse i Mariefred.
Ylva och Ami var inte med.

Fyra glas på bordet. Vi sitter i köket i den gamla möbelfabriken hos Pia och Lasse i Mariefred. ”Idag skall vi prova två par viner,” säger Lasse. Förväntansfullheten är stor, eftersom vi vet att  Lasse brukar hitta intressanta viner  som ofta överraskar.  Två viner hälls upp i de första glasen. Det är bleka , lätt tegelfärgade viner, åtminstone när man håller upp dom framför en datorskärm. Tvåan har en omisskänslig doft av dy. Sören slår fast att en av vinerna är Pinot Noir och den andra en Bourgogne och därmed basta. Hans håller inte med bägge måste vara Pinot noir , vilket  stämmer. Denna 2000 åriga druva finns lite varstans i världen, men vilka druvor har hamnat i dessa flaskor?

Det första vinet, Isabel Pinot Noir 2006 13,5% nr 97473, 143:-  kommer från Marlboroughdistriktet på Nya Zeeland. Mycket elegant, litet fetaktig pinotkaraktär påminnande om spansk rosentvål, drickes gärna till feta fåglar tyckte vi.

Det andra vinet kommer från Elginområdet i Sydafrika, Pinot Noir 2007 13.5% nr 2089, 149:-Paul Cluver. Det är systemets mest prisvärda vin, enligt några vinexperter. Vinet har en Nyanserad, kryddig, lite rökig smak med en bukett av nyanser. Men det smakar jordgubbe, kaffe, körsbär ingefära, vanilj och metall. Vi kunde säkert leta upp ytterligare doftliknelser.  Drickes som ett gott alternativ till Let´s dance.

Den andra duon hälles upp. Två mörkröda, purpurfärgade täta, kraftiga viner. Den tredje doftar rosenparfym. Sören bugar sig .” Oj,oj,oj,,säger han. ”Vad är detta för något ?  Det smakar dyrt. Måste kosta minst 300 kr”.

Det fjärde doftar  luktar viol och gamla tapeter eller som någon sa, doften av en gammal sunkig presentshop. En guldstjärna till någon som föreslog Spanien  och en intressant vinregion  – Priorat.

Trean ett stramt mycket fruktigt, syltigt nästan som fruktkompott, vin med smak av rostade ekfat, Abellars 2005, 14,5%  nr 99032 just nu 137:- förr 172: kommer att bli helt fantastiskt tror vi, efter några års lagring, just på grund av rikliga tanniner. Någon tyckte att vinet var lite intetsägande just nu, men med stor potential.

Fyran tog vinsmakarna hem på en av sina resor Celler Cecilio L´ Espill 2000 kostar idag ca 35 dollarinköptes för 20 €hos vinmakaren själv, August Vincent, under en  cykeltur i området. Ett kanonvin att njuta av till stora stekar och grillat.

Efter att ha avsmakat de medhavda charkuterierna och all ost, vankades dessert . En chokladtårta från traktens sockerbagare.  Den åts under biblisk tystnad.  Till detta dracks en hemgjord Rågsherry à la Mudi Mums ur Pias och Lasses vinkällare. Ett kvarglömt fynd från 1967 som lämnats kvar av den förre ägaren. Någon frågade vad minns vi från -67?

Pia var 7 år med utsvängda byxor, Ragnar gjorde sin debut med en finska, Barbro var på sjuksköterskeskolan och hallaballoade, vilket säger allt. Sören uppvuxen i dynggrepsmetropolen. Han var 14 år då han träffade Ami, efter ytterligare 6 år slog det till. Ingela minns att man tänkte riva hela Vasastan. Hans och Angeli hade svaga minnen av nån swimmingpool i Jönköping. Christer gick på skolan för bokhantverk och körde begagnad vespa. Lars R var liten och svag och dålig på att slåss och rädd för Jerry, tvätt-Eriks  grabb. Undertecknad minns en resa med wvbuss i Europa med kompis och liftande amerikanska.

Efter denna nostalgiska tripp kastade vi oss framåt och diskuterade konstbegreppet utifrån den händelse som gjorde hela svenska folket uppbragda, nämligen kvinnan som spelade mentalsjuk och tänkte ta sitt liv från Västerbron. Den diskussionen höll aldrig på att sluta. Vi får väl fortsätta vid nästa provtillfälle.

April      Hos Eva och Ragnar på Hammarby
Ingela, Christer, Ami, Sören och Lasse R var inte med.

Den här gången riktade Ragnar och Eva in sig på en förestående resa i höst  till Rhonedalen. Vad vankades det då om inte goda franska viner Som vanligt bjöd man på  en blindprovning. De första vinet var ett klassiskt franskt vin i välkänd stil. En härlig doft av lakrits bl.a. Ett kryddigt och fruktigt vin , dock lite dämpad smak men med inslag av plommon , körsbär och örter. Vinet producras av  en välkänd vinmakare Guigal. Vinet ett Cotes du Rhone, 13% pris 99:-  nr 2011 var en bra start många av oss tyckte att det tillhörde något av det godaste den här kvällen.

Nästa vin föranledde jubel hos vissa, Xavier, Chateauneuf-du Pape 2007, 15,0 % pris 199:-
nr 6267.  hade en tung härlig doft och rik smak av mörka bär sötlakrits och choklad. Några av oss tyckte däremot det var lite ”too much”. Många druvor hittar vi här, Grenache, syrah och Morvedre bl.a. Gott och ganska dyrt. Hög klass och högt klassat.

En avstickare till Australien gjorde några av oss inte helt lyckliga jämfört med tidigare vin. En mörkt röd färg. En doft av rostade ekfat plommon och björnbär. Ett fruktigt och smakrikt vin för 119:- Vinet då?  Peter Lehmann, The Barossa  2006 ,14,5 % nr 16381. Dock ett klart ok vin.

Nu till det sista vinet. Tillbaka i Frankrike,  tillbaka i samma område.  Ett smaskens vin med Syrahdruvan som bärare av det goda, ett klart lagringsdugligt vin, Crozes Hermitage 2006
12,5 %  Pris 139:- nr 2800. Ung, kryddig doft,  det doftar vildhallon och kött. En nyanserad och kryddig smak med inslag av fat slånbär viol och goda korvar,  föll oss alla på läppen.

Till Chokladmoussetårtan från Wallins nära Ringvägen i Stockholm, drack vi Domaine Pouderoux Gran Reserva 2003. 15.5 % 119:-  för en halvflaska  Gott, gott med smak av korinter katrinplomon lakrits och torkade örter.

Detta föranledde en lång diskussion om bl. a åldringsvård  som med dramatiskt utspel och upprörda röster aldrig höll på att ta slut

Maj      Hos Angeli och Hans på Hammarby
Ingela, Christer och  Ami var inte med.

Vi bjöds på en mycket intressant kvartett viner, men först på bordet stod något som skulle reta smaklökarna till det yttersta och skapa total förvirring kring vad vinerna egentligen smakade. Att tillsammans med vinet ta lite citron-surt, en gnutta salt-salt, lite socker-sött, en besk endive samt en bit tomat-omani, blev en verklig utmaning för våra smaklökar. Våra omdömen om vad vinerna egentligen smakade liknade mer den nya bergbanan på grönan, ibland blev man hängande på toppen för att omedelbart störta ner i ett okänt bottenlöst hål. På detta sätt kunde kanske  kvällen inte sägas vara helt neutral ur smaksynpunkt.

Det första vinet ett vitt  tyckte vi alla var rätt tunt och intetsägande och det förändrade sig verkligen tillsammans med  de olika smaktillsatserna. Varje gång vi  gjorde detta experiment blev vi  lika förvånade. Utifrån denna erfarenhet blev det verkligen tydligt för oss att vinupplevelsen förändras tillsammans med mat.  Vi brukar alltid avsluta våra provningar med  ostar från när och fjärran, intressanta och fräcka charkuterier samt därtill frukt och grönt. Där märker man tydligt om vinerna gifter sig med maten, vilket dom inte alltid gör. Att hitta ett vin som passar flera enskilda ostsorter är inte alltid lätt. Nå, nu till vinerna.

Det började med  en Chablis nr 24 30. 12,5 % med en prislapp på  119:-  ljusfärg, nästan klar som vatten med en härlig frisk doft, lite jordig med inslag av grönt äpple och citrus. Doften lovade mycket men orkade inte leva med till smaken som visserligen var frisk men ganska platt och menlös. Knappast något ”männerwein”. dock konstaterade vi att vinet nog var passande till fisk och skaldjur eller som en liten apertif.

Nästa vin i buketten var ett nästan grönaktigt vin inte lika doftrik som ettan men man kunde ända skönja rostade ekfat , nötter och grape. Någon tyckte att det luktade diskmedel med citronsmak. Här var smaken i allas tycke. en mycket frisk, torr smak med mycket fruktsyra, inslag av ekfat och äpplen. Ett riktigt gott vin, som också detta skulle passa bra till fisk och skaldjur. Men vinet då? En Bourgogne, Le sentilles nr 5657 13,5 % 2007, 139:-, prisvärt.

Vi fortsatte skyndsamt till trean och Hans hällde upp  kvällens första röda och här dolde sig en riktigt överraskning , en mörk, tegelröd färg, fruktig tung välutvecklad doft med islag av plommon och örter. Ett franskt vin var vi alla överens om. Här fanns ett generöst inslag av plommon örter och lakrits. Smaken bar även med sig rostat ekfat och trevliga tanniner.   Frankrike? Nja kändes tveksamt när Hans berättade att vinet hade klarnats med äggvita, tre stycken per fat och hönsen som släppt till hade varit frigående och utfordrats med korn.

Vi konstaterade i alla fall att detta var ett underbart vin , helt i en klass för sig  säkerligen exklusivt med en saftig prislapp eftersom systemet bara hade 5000 flaskor som snabbt tog slut. Vinet med druvan  Cabernet Sauvignon kom från Sydafrika, från Constantia regionen strax söder om Kapstaden, med ett lite tuffare klimat en Westerncape. Här sveper atlantvindarna in och  påverkar säkert druvans mognad. Vinet , Beutenverwachting 2004, 14%  Här skulle vi vilja ha lådvis, särskilt när vi såg prislappen 100:- flaskan. Vi tappade hakorna. Ofattbart att kunna sälja ett så bra vin för detta pris.

Kvällen avslutades med en fransman från Bandol La Bastide blanche 2262 14.5% 129:-  Ett vin att serveras till lammgryta. Ett klassiskt franskt vin, stramt, smakrikt  och fylligt vin med inslag av björnbär och choklad och doften? Köttbutik! Det doftade  även peppar och choklad om choklad nu kan dofta. En bra avslutning  och en påminnelse om vår kommande vinresa till Rhonedalen i höst. Som vanligt kastade vi oss över ett dignande bord av ostar, korvar och grönt.

Som dessertvin avnjöts en Red Muscat 1975 från KVW. Diskussionerna till maten var minst lika heta som alltid. Denna gång handlade det om att danska barn påstods lära sig danska senare än svenska barn, beroende på att språket är så svårt att förstå. Undrar om inte vinet påverkade diskussionen.

Aug      Hos Ylva och Lasse på ön.
Pia , Lasse, Ami och Sören var inte med. (se foton Övriga bilder)

Att ge sig iväg i en öppen båt över en blåsig Östersjö, vittnar om ett stort vinintresse. så småningom nalkades vi den lilla ön med flaggan i topp och brinnande eldkorg. Dagen till ära serverade Ylva och Lasse Rhoneviner, en påminnelse om vad som komma skall under den vinresa vi ämnar göra i september.

Det första vinet som vi provade var Domaine Guy Mousett, Cote du Rhone 2006. Druvor:
80% Syrah och 20% Grenache runt 100:- Detta vin produceras av ett familjeföretag som drivs av den fjärde generationen. Detta är ett klassiskt vin med druvor som är perfekt avpassade till jordmån och klimat i området. Alla uppskattade detta vin med en doft av mörka mogna björnbär och blåbär. En härlig smak av mogna bär, bra syra och eleganta tanniner.

Det andra vinet var ett Ch. Mas Neuf tradition rouge 2006 Costiere de Nimes,120:- ett mycket kraftigt och intensivt vin som luftades på karaff i 30 min. Detta är ett vin som egentligen kräver lagring.  Vi har dock sparat några flaskor att öppnas om pass 4 år. Då borde vinet vara perfekt. Druvor:  60% Syrah, 20 % Mourvedre, 20 Grenache, 10% Carignan. Påminner mycket om Cheateuneuf-du-pape med druvor i samma spektra. Doft: sötmogen frukt. Smak: Något återhållen frukt. Undrar verkligen hur detta vin kommer att utvecklas? Vi väntar ! Det första vinet tyckte vi nog var godare.

Det tredje vinet, en lagrad flaska i lasses vinkällare var en liten pärla. La serine, Cote rotie, Caves du Pape 2003 80% Syrah och 20% Viogner. 293:- Ett vin som odlas på den vänstra flodbanken av Rhone precis nedanför Vienne. Vinet har en djup smak med en rikedom av frukt som får en att tänka på en finare bourgogne. Ordet Serine är ett dialektalt ord för Syrah .

Slutligen en grym klassiker, Ch. Mont Redon 2002, även denna flaska hämtad direkt från Lasses vinkällare. Ett vin som sjunger högt och är en kristallklar uppenbarelse med doft av röda vinbär plommon örter och kryddor. Vinet har en sötaktig smak och frisk fin syra. Fin eftersmak som ligger kvar länge. Ett myckt bra vin. Druvorna då? Grenache 65% Syrah15% Cinsault10% Mourvedre5% Counoise, Muscardin och Vaccarese 5%

Efter ost charkuterier och frukt serverades äppelkaka med hemlagad vaniljsås. Till detta ett drömvin nämligen Cazes cuvee, Aime Cazes årgång -75. Pris 79€. Druvor Grenache Blanc 80% Grenache Noir 20%. Ett exeptionellt vin tillägnat Aime Cazes far till Andrew och Bernard som visade dem hur man utformar stora starkviner. Här finns en bukett av smaker pomerans, fikon torkad aprikos, kanel, kardemumma…Detta är ett vin som inte ens går att beskriva i ord, det måste smakas tycker vi vinsmakare. Efter denna vinprovning vandrar vi ut på klipporna. Nu har havet har lugnat ner sig. Månsken. En varm sensommarbris möter oss där vi puttrar hemåt med båt  i natten. Förmodligen ganska nöjda. Nu väntar det stora reseäventyret. Rhonedalen.  Vad kan där dväljas?

Okt     Extrainsatt provning  hos Ami och Sören i växthuset
Alla var med. 

Alla har vi längtat till att få hålla vinprovning i Amis och Sörens växthus. Nu var det dags, innan kylan slår till på allvar. Växthuset prunkar just nu av dignande vindrusklasar och solmogna tomater av alla former och storlekar. Långbordet var som vanligt uppdukat i entrén och det var varm och skönt.

Sören hade denna gång dukat upp en intressant smakpalett av franska viner, som tillika var en rundresa genom hela Frankrike.

Vi började med en Ch.Gratien 2006 från Loiredalen. Ett vin med fruktig doft av mörka bär. Smaken var ganska kärv, kanske lite tunn och saftig men med fina mineraltoner. I flaskan hade det stoppats 100 % Cabernet franc.  Priset var mycket hyggligt 89: – En alldeles utmärkt start.

Resan fortsätter mot Bourgogne och nu luktar det plötsligt dyrt. Sören hittar däremot ett fynd. Ett vin som tidigare kostat över 800: -var nu nedsatt till 600: – Hoppsan, mycket pengar men vilket vin! En härlig doft påminnande om Amarone och cigarrtoner möter våra luktcentra och smaken… lätt och pepprig. Vilken godsak! Här var det Pinot Noir till 100 % Vi dricker Chateau Latour, Clos-vougeot, Grand Cru 2004 med andakt.

Nästa anhalt Bordeaux. Ur provarglaset strömmar en doft av sylt, gummi och som jag tycker, en viss sort plast men även kaffe och stall. Här är det Merlot som är dominant. Vinet är en Pomerol för 239: – Chateu De Valois 2006 13.5%.

Vi närmar oss välkända områden, Rhonedalens södra del . Här korkar Sören upp en Chateau Neuf- du-Pape. Xavier 2007.  Vinet vi provar består av den söta, goda Grenachedruvan till 80% och resten Syrah. Ett mycket gott vin för 144: – Drickes nu eller sparas ett par år. En del föredrar unga viner men det här kommer att slipas av om det får vila och mogna.

Slutligen ändstationen för denna gång var ett vin från Madiran. En doft av krypgrund sade någon eller doft av spädbarnsblöja. Ålder går inte att avslöja på färgen den, den ser fortfarande ungdomlig ut trots att vinet är från 94. I flaskan ryms den tuffa Tannantdruvan som behöver denna tid på sig för att komma till sin rätt. I detta prov fanns inga tanniner, ingen sötma, väldigt lite frukt, trots detta en balanserad lite platt smak som om vinet var på väg i utförsbacke. Ett vin som jag uppskattar mycket. Chateau Montus från Tannantmästaren själv Alain Brumont. Hittar ett pris på nätet för en 95:a. Den kostar 126 €.

Efter denna resa gör vi en avstickare till Tyskland och gör en djupdykning i Sörens vitvinsförråd. Dom där flaskorna han köpte för 10 €styck förra året nere i Moseldalen. Han korkar upp en 76:a Auslese från Rhen som smakar förträffligt till Amis inkokta päron med Toscatäcke tillsammans med diskussion under stort stök och larm om goda gärningar och vad vi vill med våra liv.

Nov      Hos Ingela och Christer
Ylva, Lasse S, Pia och  Ami var inte med.

Vinskribenten var inte på plats under denna provning vilket han gärna skulle ha varit eftersom han denna sommar rest runt i Kroatien och provade åtskilliga viner från den ”gamla” världen.

1.     Plavac Hvar 2007 – Kroatien Art-nr 78900, 12%, 158:-
Ursprung: Primorska Hrvatska (kroatiska kusten),på ön Hvar. Sol, hav, stenig jord.Druvor:
Plavac Mali crni, en gammal inhemsk sort släkt med Zinfandel. Odlas främst i strandområdena på ön Hvar där klimatet gör att druvorna alltid är  friska och därför kan produceras helt biologiskt.
Kvalitetsbeteckning och produktionsmetoder: De kroatiska vinlagarna är i princip helt anpassade till övriga europeiska – det finns både ursprungs- och kvalitetsbeteckningar. Den största vinarealen ägs av privatodlingar, även om stora kooperativ som Badel spelar en viktig roll. Kvalitetno=Kvalitetsvin.

2.      Vranac – Montenegro Art-nr 75892, 12,5%, 6 fl 582kr 97:-
Ursprung: Montenegro (Crna Gora). Montenegro har den minsta vinarealen bland delstaterna i det forna Jugoslavien. I den enda vinregionen Crne Gore finns två vindistrikt.
Druvor: Vranac. Vinerna kännetecknas av en kraftig arom. Bitter körsbärssmak?Kvalitetsbeteckning och produktionsmetoder: Idag sköts den mesta vinproduktionen av statliga kooperativ. En privatisering har startat och flera små odlare arbetar på att få upp kvalitén för att nå köpare utanför landet. Det finns ursprungs- och kvalitetsbeteckningar enligt EU-mönster.

3.     Hercegovacka 2007  Bosnien-Hercegovina Art-nr 73133, 13%, 179:-
Ursprung: från Hercegovinas viktigaste vinområden vid Adriatiska kusten, där det råder medelhavsklimat. Druvor: Vranac (Vranac Vukoje)

4.     Bagueri Slovenien Art-nr 88754, 13%, 6 fl 948 kr (158:-)
Ursprung:Goriska Brda i en av Sloveniens tre vinregioner – Primorski Rajon, som gränsar till Italien. Primorski Rajon är känt för röda kvalitetsviner av Merlot m fl. Man har gjort vinarkeologiska fynd från år 600 f Kr.
Druvor: Merlot
Kvalitetsbeteckning och produktionsmetoder:
Produktion av vin i Slovenien sker under sträng kontroll av myndigheterna. Lagar och kvalitet är i princip anpassade till övriga europeiska ursprungs- och kvalitetsbeteckningar. Guld=Utvalt vin, Silver=Kvalitetsvin, Brons=Bordsvin.

Mkt gemensamt med italienska Friuli-Venezia Giulia.