Vinprovningar 2015

Jan       Hos Eva och Ragnar i Aspudden
              Ingela, Christer, Ylva och Lasse var inte med.

Med inspiration från senaste sommarens vistelse i Ligurien vill Eva o jag bjuda vinvännerna på ett spännande vin från de höga kullarna runt medeltidsstaden Airole som vi regelbundet besöker. Airole ligger 10 minuters bilfärd upp från Ventimiglia längs floden La Roya. Vinodlingen byggdes upp från noll i otillgängliga trakter och nu producerar Dino Masala ett trevligt vin, Roccese, med bas i druvan Rossese Dolceacqua. Egendomen som heter A Trincea producerar också en smakfull olivolja av den lokala Taggiascaoliven. Som ett alternativ från samma region men från andra kullar väljer vi ett vin som är tillgängligt via leverantör www.vinoliv.se. Kommer från vingården Durin i hjärtat av kommunen Ortovera i Ligurien och heter Riviera Ligure di Ponente, 100% Rossese; smaken beskrivs som elegant, bärig och något kryddig med inslag av jordgubbe, hallon och blåbär. Ja, ja…utvecklad och lagrad i ståltank så här är eken långt borta vilket uppskattas av Eva med flera. Från närbelägna Piemonte kommer Dolcetto d´Alba gjort på 100% Dolcetto. Samma druva heter i Ligurien Ormeasco och är dokumenterad tillbaks till 1300-talet. Vinet är producerat av Elio Altare och beskrivs som medelfyllig smak med inslag av mörka och ljusa körsbär, örter och viol, med torra, polerade tanniner (violen känner vi). Lagrat på rostfria stålfat. Allt detta är nu bara en uppmjukning inför kvällens höjdpunkt…Tenute Cisa Asinari Dei Marchesi Di Gresy, 2007 Martinenga Barbaresco, ett vin som vi alla har druckit tidigare på plats under vår vinresa till Piemonte hösten 2011. Då besökte vi vingården och Eva och jag har haft några flaskor lagrade i väntan på denna kväll. Vinet smakar minst lika bra nu och prövningen via Ligurien och Dolcetto´n förhöjer upplevelsen. Ett mycket gott Barbaresco från en skicklig producent som väcker trevliga minnen från en vinprovning som var både lärorik och fick oss alla att inhandla så mycket resväskorna tålde. Avslutningen blir ett sött rött vin från norra Italien, så klart. Ett Recioto della Valpolicella som Sören träffade rätt på direkt…han kan sina italienare han. Nu ser vi fram emot att vända mot Frankrike nästa gång men det är en senare historia…

Så kvällens vinlista blir:

1.   Rosso, A Trincea 2009, inköpt på restaurang i Airole för 15€.
2.   Riviera Ligure di Ponente DOC ,2012 för 136:- på Systembolaget
3.   Dolcetto d´Alba 2013, 171:- på Systembolaget
4.   Tenute Cisa Asinari Dei Marchesi Di Gresy, 2007 Martinenga Barbaresco, 39€ på plats
5.   Domini Veneti, Recioto della Valpolicella classico 2012, 375ml, 151:- på Systembolaget

 

Mars    Hos Pia och Lasse i Mariefred
Ingela, Christer, Ylva och Lasse var inte med.

Med våren i antågande samlades vi i Mariefred i början av mars med fokus på kommande vinsmakarresa till Languedoc. Vi hade glädjen att hälsa Bengt Rydén och hans hustru Monica välkomna som gästartister. De har sedan många år ett vinterboende i Cap d’Agde och Bengt är passionerad och mycket kunnig när det gäller vin i allmänhet och viner från Languedoc i synnerhet. Han har också skrivit boken ”Languedoc – Möten med viner och vinodlare i franska Södern”. Bengt berättade om den remarkabla kvalitetsförbättring som skett i Languedoc, och lotsade oss genom en provning av fyra välsmakande röda viner, samtliga hämtade från Systembolagets beställningssortiment.

 1.   Nr 7305801, Mas de Daumas Gassac Rouge, 2011 (350 kr)
2.   Nr 8792301, Domaine des 2 Anes Fantanil (134 kr)
3.   Nr 7396701, Les Obriers de la peira 2009 (163 kr)
4.   Nr 7906001, Saint Bart, Clot de L’Oum 2009 (239 kr)

Därefter vidtog sedvanlig ost- och charkuterinjutning med tillhörande diskussion om möjliga resmål, boende och vingårdar i Languedoc. Samt mycket annat. Vi avslutade med Pias mangoglass kompletterad med choklad från Två Goda Ting i Mariefred – samt ett passande Banyouls-vin från 2003. Här nedan ser ni boken som Bengt Rydén skrivit. Languedoc-bok


April      Hos Barbro på Tuvelund

                Ingela och Christer var inte med.

Denna kväll ägnades åt Prioratviner inköpta på Systembolaget. Priorat är ett bergigt landskap och vinodlingarna ligger på mellan 100 och 1000 meters höjd. De flesta vinerna är mörka, koncentrerade och intensiva. Lägst tillåten alkoholhalt är 13.5%. De vanligaste druvorna som anväds är: Garnacha Tinta, Carinena, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Generellt har man i området låga skördeuttag. Vinerna från priorat jämförs ofta med vinerna från Chateauneuf de Pape. Vinerna prövades i denna ordning:
1. Martinet Bru,   Mas Torent,  södra delarna av Priorat   Spanien  2009    209kr 50% Garnacha Tinta, 15% Carinena, 15% Syrah,
   10% Cabernet 
Sauvignon, 10% Merlot
2. Coma Vella, Priorat, Spanien  2009  269kr Garnacha, carinena, Peluda, Garnacha Pais, Syrah
3. Usatges,  Costers del Sinrana (denna vinmakare får ofta höga poäng av vinskribenterna) 199kr Priorat, Spanien  2006 Garnacha 50%, Ull del Llebra     15%, Cabernet Sauvignon 15%,  Merlot/Syrah/Carinena 20%
4. Till desserten dracks  Moulin Touchais, Loiredalen, Chenin Blanc  2001   229kr

Alla var mycket nöjda med en härlig och trevlig vinprovning.

Juni      Hos Ami och Sören i Torpesta              
               Ingela, Christer, Ylva och Lasse var inte med.

Nuförtiden vill jag helst bara dricka vin från småskaliga vinproducenter som försöker bevara någon form av genuinitet i odling och produktion. I mitt val av viner vill jag komma så långt ifrån stora vinproducenter och multinationella vinkoncerner som möjligt. Det är dessutom dessa företag som ofta tillhandahåller sk ”skräddarsydda” viner för den svenske konsumenten. De är ofta maffigt sötfruktiga och ibland inte så roliga tillsammans med mat. Jag har också börjat välja bort italienska viner. Med tanke på den italienska maffians inblandning i all livsmedelsproduktion i Italien är det inte osannolikt att det finns maffiapengar också i en stor del av den italienska vinproduktionen. Den här gången gjorde jag det därför lätt för mig, min ambition var att hitta små producenter i Bordeaux. Dessutom tillräckligt gamla viner för att inte ha låtit sig påverkas av Robert Parkers kvalitetsskala. Jag lyckades få tag på viner från mindre slott i Médoc, Listrac-Médoc, Haut-Médoc och Pessac-Léognan i Graves. Lade också in en slamkrypare från Corbières för att öva sinnena. Sommarkvällen var strålande, solen reflekterades i Likstammens klara vatten som i en spegel in i orangeriet. De många glasen gnistrade på bordet, fåglarna lät som om de ville tävla om uppmärksamheten och allas våra sinnen var som vanligt på helspänn. Så därför till bords:

Vin nr 1: Chateau La Gorce 1996, Cru Bourgeois Médoc, Cabernet Sauvignon 45%, Merlot 55%, alkoholhalt 12,5 %, 18 månader på ekfat.
                Pris ca 150 kr.
Vin nr 2: Chateau La Croix Margautot, 1995 Haut- Médoc, Cabernet Sauvignon 40%, Merlot 55%, Cabernet Franc 5%, Alkoholhalt 12,5 %.
                Pris ca 150 kr. Fin syra, friskt, inte så mycket tanniner, tydlig doft av lagård och en ganska lång eftersmak.
Vin nr 3: Chateau de Villambis 1995, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Cabernet Sauvignon 40%, Merlot 60 %, Alkoholhalt 12,5 % Pris 170 kr.                                          Ett pregnant vin med kvardröjande fyllighet från det goda Médocåret 1995. Alla runt bordet tyckte detta var gott.
Vin nr 4: Chateau Lamothe – Cissac 2005, Cru Bourgeois, Haut-Médoc , Cabernet Sauvignon 75%, Merlot 10% och Petit Verdot 10%, 18 månader på    
                 ekfat . Alkoholhalt 13 % Pris ca 200 kr. Alla provningsdeltagarna upplevde detta vin som betydligt yngre än de två föregående vilket det ju                        
också var. Mer frukt men likafullt elegant. Doft av ceder och en smak av vinbär och balanserade tanniner – ett mättat vin.
Vin nr 5: Domaine de Villemajou, 2005, Corbières Boutenac, Carignan och Syrah. Vingården är känd för sina gamla Carignan-vinstockar.
                 Pris ca 130 kr. En helt annan smakpalett än de övriga vinerna. Vinet är präglat av tanninerna från Carignan och den mörka frukten från
                 Syrah. Slamkryparen avslöjades lätt av alla runt bordet.
Vin nr 6: Chateau Bellevue Laffont 1997, Cru Bourgeois, Listrac-Médoc. Cabernet sauvignon 40% och Merlot 60 %. Alkoholhalt 12,5 %. Pris ca 130 kr.
                 Detta är Chateau Fourcas Duprés andravin. Ett intressant och bra vin som legat ca 1,5 år på ekfat. Vinåret 1997 var kanske inte så strålande,                    
vilket möjligen gör att det ”faller ur ramen” när vi provar vinet till mat.
Vin nr 7: Chateau Fourcas Dupré 1994, Listrac-Médoc, Cabernet Sauvignon 44% , Merlot 44%, Cabernet Franc 10% och Petit Verdot 2%. Alkoholhalt                    12,5 %. Pris ca 190 kr.
Vin nr 8: L’Esprit de Chevalier 1996, Pessac-Léognan, Cabernet Sauvignon 65%, Merlot 30%, Cabernet Franc 2,5% och Petit Verdot 2,5%, alkoholhalt                  12%, Prisnivå ca 250 kr.
Vin nr 9: Chateau de Cruzeau 1994, Pessac-Léognan, Cabernet Sauvignon 55%, Merlot 43% och Cabernet Franc 2%, alkoholhalt 12,5%. Ett bra vin,                        runt och en fin doft, tillräckligt med syra och tanniner. Bra till köttgrytan.

Efter vinprovningen bjöd Ami på en fläskgryta gjord på kotlettrad från Berkshiregris, därtill sellerisallad och grönsallad med rostade solroskärnor. Efter detta kom det ett koppel intressanta svenska ostar: Västerbotten 24 månader Sivans Herrgård 24 månader Kvibille Cheddar, 36 månader Jurss granbarksost Ovikens Himmelsraften Hillsands blå Till detta serverades Hjortronsirap och gransirap Efter osten serverades en Creme Brulée och till detta drack vi:
Vin nr 10: Castelnau de Suduiraut 2008, Sauternes.

 

Aug      Hos Ylva och Lasse på ön
              Eva och Ragnar var inte med.

Detta är första vinprovningen där Christer inte längre finns med i vårt gäng. Vi saknar honom mycket och vi minns med tacksamhet, värme och glädje hans fest i maj på Maria Regina Hospice, då vi tillsammans fick träffa Christer en sista gång.

Traditionellt hade vi, Ylva o Lars vår vinprovning på den Gröna holmen i Oxelösunds skärgård. Eftersom vi försöker hitta nya infallsvinklar på våra provningar så tänkte vi denna gång prova vin och mat och hur dessa påverkar varandra. Sagt och gjort, också en utmaning för logistiken blev det, eftersom ön saknar vatten och erbjuder stökiga transporter. Så här såg vår meny ut:
1. Till Coups de Gazpacho testade vi ett ganska vanligt vin, Riscal Rueda, Marques de Riscal 13 %, 81kr från Ruedaregionen, Spanien. Druva Verdejo. Vinet i sig är inget märkligt, stiltypiskt och elegant och passar bra till en kall gazpacho. Vinproducenten tillhör en av de mest beundransvärda i världen eftersom han utvecklade och förfinade vinnäringen i Rioja. Tilläggas kan att gården har en restaurang med en stjärna i Guide Michelin.
2. Quiche avec creme de noisette, oignons et fromage bleu.Här var det ytterligare ett vitt vin en Frey- Sohler 2013 Reserve Pinot-Blanc från Alsace 12,5%,99 kr. Friskt och fruktigt med smak av persika päron och citrus. ”Det är så här ett Alsacevin skall smaka.” Vinet passar naturligtvis till fisk och skaldjur men kvaliteten är så pass hög att det går till det mesta. Varför inte till denna paj.
3. Boulet de Viande. Varför inte servera ett Chateauneuf-du-Pape till klassiska köttbullar och det gjorde vi. Chateau Mont-Redon 2009, 14,5% , 243 kr från vår älskade Rhonedal där Homo Sapiens för 30 000 år sedan, i tusental strömmade fram och parar sig med de fåtaliga Neandertalarna. En skvätt av de senare har vi ju varoch en. Nåväl, detta kryddiga och mustiga vin bär smak av fat, plommon, björnbär, viol och örter. Naturligtvis parar sig detta utmärkta vin med hederliga svenska köttbullar.
4. Boudin noir aux pommes canelle et le gingembre. Till denna blodpudding tryfferad med kanel och ingefära serverades ett riktigt ”Männer-Wein” en 2010 Paracombe Cabernet Franc från Adelaide i Australien, 14,5%, 201 kr. Vinet har nyanserad fruktig doft med fatkaraktär. Man kan skönja inslag av svarta vinbär, blåbär och choklad om man anstränger sig. Vinet är kraftigt stramt och tvärt och ackompanjerade utmärkt blodpuddingens sötma. Vinet är en riktig slamkrypare eftersom Cabernet Franc knappast odlas i Australien
5. Tarte de remplie de peche. En persikogalette designad Roy Fares avrundade kvällens provning med ett gott Madeira därtill. Vilka viner passade som handen i handsken? I vårt tycke kanske Cabernet Franc och blodpudding.

 

Okt         Hos Ingela i Saltsjöbaden                 
                Alla var med.

Ingela hade till denna provning plockat fram rariteter som hon och Christer har haft sparade hemma. Det är tyngdpunkt på Bordeaux, men en Barolo från Piemonte hade också smugit sig in i sällskapet.

Vi provade vinerna i denna ordning:
1. Chateau Plince,  Pomerol,   Bordeaux,  Frankrike      2011     339 kr Merlot 70%,  Cabernet Sauvignan 20%,  Cabernet Franc 10% 
2.  Barolo,  Piemonte,  Italien    2008   358 kr Nebbiolo 100%
3. Chateau Beau-Site,  Saint Estèphe,  Bordeaux,  Frankrike   2008   231 kr4.  LÉsprit de Chevalier, Pessac-Leognan, Graves,  Frankrike  1996   143 kr       (år 2004) Detta vin hade Sören med till Christer på hans fest i maj.
Alla var helt lyriska över de goda vinerna och några var snabba på att pricka in Bordeaux, men flera av oss hade lite utvikningar mot andra områden och länder också. Avslutningsvis åt vi en mycket god chokladmousse med granatäppelkärnor på och drack till det ett portvin: Porto 10 anos Messias,  Portugal.

Dec        Hos Eva och Ragnar i Aspudden
               Ami, Ingela, Pia och Lasse var inte med.

Denna kväll gjordes en vinsmakarresa genom Languedoc, Priorat och Rioja.

  1.  Från Languedoc, Pic Saint Loup, ”Domaine de l´Hortus Grand Cuvée,  2012,   179:-
     60% syrah, 35% mourvèdre och 5% grenache

      2.  Nästa också från Languedoc, La Clape, ”Chateau de la Negly La Falaise,  2012,  219:-
           50% syrah, 40% grenache och 10% mourvèdre

      3.  Hittade ett vin från Priorat som fått höga poäng. Kommer från Celler l´Encastell i byn Porrera. ”MARGE” 2013,  260:-
           60% grenache, 20% merlot, 15% cabernet sauvignon, 10% carignan och 5% syrah

      4.  Följdes upp med en Rioja, grand reserva, ”Baron de Ley” 2008 för 189:-
           100% tempranillo

Därefter ett vin till chokoladedesserter og lagrede oste. Domaine Pouderoux Vendange Maury 2011, pris 160:-, 100% grenache noir