Febr Hos Angeli och Hans på Hammarby
Alla var med.
Denna kväll var utmaningen för vinvännerna att identifiera den druva som fanns i tre av vinerna och urskilja den fjärde som var en annan druva. Detta visade sig inte vara så lätt, men till slut urskiljdes ”katten bland hermelinerna”, som var en Grenache och till sist fastslogs att druvan som fanns i de andra tre var Merlot. Gänget kunde konstatera att i och med att Merlotvinerna kom från olika länder och olika världsdelar, så uttryckte de också olika karaktärer.
I denna ordning dracks vinerna:
1. Vinja Palau Merlot, Jean Leon, Penedes, Spanien 2011 199 kr
2. Annandale – Merlot, Chalbert, Stellenbosch, Sydafrika 2005 350 kr
3. Grenache Vielles Vignes,Xavier, Cotes du Rhone, Frankrike, 85% Grenache, 15% Syrah, 2012 89 kr
4. Chateau Botisse, Saint-Emillion Grand Cru, Frankrike 88% Merlot, 11% Cabernet Sauvignon,
1% Cabernet Franc 2012 189 kr
Till dessert åt vi en äppelmördegsbakelse och till denna serverades en Pommeau, som är gjord på äppelmust som blandats med Calvados, från Normandie i Frankrike förstås. 189 kr Vi båda som höll i provningen blev, med anledning av våra födelsedagar, furstligt uppvaktade med underbara tulpanbuketter som bar med sig en försmak av våren, dessutom ledsagade av en flaska Champagne och löfte om en utflykt i vår med hela gänget. Vi blev smått tagna, då vi bara var inställda på att det var kvällens vinprovning som gällde – vilka fantastiska vänner!
Mars Hos Ami och Sören på Torpesta
Ingela var inte med.
Kvällens tema var goda viner enligt Dagens Nyheter.
- Vingården Klagshamn, Inkognito, Skåne, 2014, 295 kr
- Vina Gravonia Blanco Crianza , Rioja, Spanien, 2005, 169 kr
- Gerhard Markowitsch, Rubin Carnuntum Zweigelt, Österrike, 2013, 139 kr
- Henri Bourgeois, Sancerre Les Baronnes Rouge, Frankrike, 2012, 189 kr
Dessutom dracks det ytterligare några viner, som har försvunnit ur Sörens minne.
Maj Hos Pia och Lasse i Mariefred
Ingela var inte med.
- Chateau Tour de Pez 2008, Cru Bourgeois. 249 kr.
Ett vin från norra Médoc som inte är fel till en smakrik gryta. Rostad fatkaraktär. tobak och plommon och mörk choklad. 90 poäng hos Parker. - Brunello de Montalcino, Col d’Orcia 2010. 274 kr.
Klassiskt Brunello som lagras i tre år innan buteljering. Intensivt och strukturerat med mjuka fina tanniner och härlig eftersmak. 93 poäng hos Wine Spectator. - Domaine de la Solitude, Chateauneuf du Pape Tradition, 2013. Ca 200 kr på gården.
Kraftfull men mjuk och elegant Chateauneuf på mestadels syrah, grenache, mourvèdre och cinsault. 90 poäng av Parker. - La Solitude, Famille Lancon, Cotes du Rhone, 2014. Ca 70 kr på gården.
Rysarnas favorit-CdR som köps vid (minst) årliga besök på Domaine de la Solitude. Lagrad på betong och ek efter att druvorna plockats för hand. Mjuk återhållen frukt med härlig örtkaraktär. Easy drinking .
Sept Hos Ylva och Lasse på ön
Eva o Ragnar o Ingela var inte med.
Vi färdades ut till ön i en underbar kväll på en blank havsyta och startade vid framkomsten vinprovningen på bryggan med två roséviner. Sedan fortsatte vinprovningen inomhus med tre röda viner från nordvästra Spanien och Portugal. Till dessert fick vi en hemgjord ölglass med chokladkaka och grädde, som var mycket god. Denna dessert hade Ylva och Lasse njutit av på Färöarna veckan innan och hade nu skapat själva för att låta oss få njuta av. Hemfärden gick så småningom på lika lugnt vatten i ett magiskt mörker.
Vi började på bryggan med en Pol Roger Brut Rosé 2008 vilket är ett av de bästa åren då man passar på att göra rosé. 50% pinot noir och 35 % chardonnay, sedan tillsätts ytterligare 15 % pinot noir före den andra jäsningen för att uppnå fin färg. Pris 570:-
Detta vin kan man jämföra med Puycheric Syrah Rosé 2011 Languedoc – Roussillon. Ett vin som är som är högt viktat bland vinexperter. Även om detta vin var bra så är Pol Roger värt varenda krona. Kostar endast 67:–
Till dessa viner fick vi hembakade småkakor med rosmarin.
Så till rödvinsvinprovningen. Lasse och Ylva hade letat efter ovanliga vinregioner och här blev det två spanska, ett från Bierzo, vilken region är en ”snackis” bland vinkännare samt en Toro inte långt därifrån Vi hoppade över gränsen till Portugal och Douro.
Det första vinet var från Bodegas Peique, Ramon Valle 2012, 100 % Mencia lagrat på franska och amerikanska ekfat i 7 månader. Druvorna från vinstockar med en snittålder på 65 år. Pris 139:-
Det andra Bodegas Maurodos, San Roman 2012, Årgången anses som en av de bästa någonsin. Lagring 24 mån på franska och amerikanska ekfat. 100% Tempranillo. Ett ”supervin” enl. vinexpertisen och det tyckte vi också. Pris 349:-
Det tredje Qinta de Crasto, Reserva old vines 2012. En blandning av 20 -30 olika druvor bl.a. Tinta Roriz och Touriga Nacional . Ett vin som kan lagras till 2022. Mycket harmoniskt med fin balans och pigg syra. Lång eftersmak. Pris: 265:-
Vi avslutade med Moscatel de Setubal från havet en timme från Lissabon. Det tredje ganska okända dessertvinsdistriktet i Portugal.
Vinerna var denna gång köpta genom Winefinder och finns inte på systemet.
Okt Hos Barbro på Tuvelund
Ragnar var inte med.
Barbro tog emot oss med ett vackert höstprytt dukat bord och vi provade under kvällen fyra röda viner. Temat var Merlot, som var den dominerande druvan i samtliga viner. Vi kämpade ett bra tag med att komma fram till att detta var Merlotviner, trots att vi hade en Merlotprovning i början på året. Vinerna var:
- MAN Merlot 2014, Stellenbosch, Sydafrika, 85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 109kr
Denna vingård har skapat en framgångssaga utifrån sina prisvärda viner. Första vinet kom 2001. Vinerna hyllas av Parker. - Jean Leon Merlot 2011, Penedés DO, Spanien, 100% Merlot, 199 kr
Jean Leon kom som fattig migrant från Spanien till USA och gick från att jobba som taxichaufför till att starta retsaurang och arbeta på restaurang med stjärnor som James Dean, Frank Sinatra och Joe di Maggio. Han återvände så småningom till Spanien och startade sin egen vingård La Scala. Den är idag ekologisk och ägs av Torres. - Limited release Merlot 2014, Valle de Colchagua, Chile, 100% Merlot, 149 kr
Detta vin har fått 90-94 poäng av Parker. - Chateau La Clarière Laithwaite 2010, Bordeaux, Frankrike, 90% Merlot,
5% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 363 kr
Detta är ett prisbelönt vin från toppåret 2010. Vi avslutade kvällen med en pannacotta med björnbär och till detta dracks ett dessertvin.