Vinprovningar 2018

Jan        Hos Eva och Ragnar i Aspudden
               Ami och Sören var inte med.

Det nya årets ”vinprövningar” börjar i Aspudden en fredagskväll i januari.
Traditionellt upplägg med 4 viner som åtnjuts samtidigt som vi tillsammans försöker träffa rätt med vinland, årgång, druvsorter mm. Kvällen bjuder på:

1. Först ett lite ovanligt vin från Piemonte, en Ruché som genomgått appassimento.
Detta är årgång 2014, kostar 240:- , heter Laccento och är gjort på 100% Ruché di Castagnole Monferrato.
En ovanlig druvsort som i stort sätt bara odlas här i trakten. Vingården ligger 3 mil norr om Barolo vid den lilla byn Castagnole. Söderläge på 280 meter över havet. 5% av druvorna genomgår en appassimento och övriga 95% skördas sent, något övermogna. Ingen eklagring alls. Gott vin tycker de flesta av oss. Smakar sommar, vildhallon, smultron och röda vinbär. Unik smak som urskiljer sig från andra Piemonteviner som det blir fler av under kvällen.

2. Nästa vin är också ett ”annorlunda” vin. Syrocco Syrah, årgång 2013, 149:- på Systemet. Ett vin från Marocko. Vingården ligger några mil sydost om Rabbat. Vinet produceras av den kända Alain Graillon från Rhone. Han träffade på ägarna till vingården under en cykelsemester i Marocko och ett samarbete uppstod. Visst är det ett Syrah. Pepprigt och inslag av katrinplommon, choklad och läder.

3. En Chianti Classico kommer härnäst. Poggio Scalette, 2013, 210:-. Sangiovesedruvan känns tydligt och ursprunget är tämligen lättplacerat. Kul. Vingården ligger vid byn Ruffoli någon km utanför Greve.

4. Åter till Piemonte och ett Barolo vin. Domenico Clerco Barolo, årgång 2012, 398:-, lite orättvist mot de andra vinerna och inte så svårt att träffa ”rätt” på. Nebbiolodruvan smakar helt annorlunda än Ruché, så klart. Här gäller eklagring så det förslår. Kan lagras till 2030 men gott att dricka redan nu.

Till den sedvanliga sötsaken avslutas kvällens provning med ett Eiswein. Grüner Veltliner Eiswein, 2011, 271:-. Det står beskrivet att ” Druvorna skördades den 4 januari då det den natten för första gången nådde de minus 8 grader som Rudolf eftersträvar för att producera ett Eiswein.”
Inte helt lätt att sätta, även om gissningarna drog åt ganska rätt håll.

Som vanligt en trevlig kväll i goda vänners lag.

 

Mars     Hos Ingela i Saltsjöbaden 
               Pia, Lasse R och Sören var inte med.

Kvällens provning hade ett för gruppen svårfångat tema. Det var naturviner kontra viner enligt traditionella metoder, som ju i realiteten ibland kan sammanfalla med varandra, men producenten sätter inte bedömningen naturvin på vinet, då de vill vara fria att kunna producera vinet utifrån aktuella väder- och klimatförhållanden. 

  1. Maison Robert Olivier,  södra Frankrike,   Merlot,  naturvin, 2016, 109 kr
  2. Salvaje, Vinedos Emiliana,  Chile,  Syrah 90%,  Rousanne 6%,  naturvin,  2017, 129 kr
  3. Chateauneuf.du-Pape, Guigal,Cotes du Rhone,  Frankrike, 80% Grenache, 105Syrah, 5% Mourvedre, 2013, 339 kr 
  4. Reserve du Couvent, Chateau Ksara, Libanon, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, 2015, 119 kr
  5. Chateau Musar, Gaston Hochar, Libanon, Cabernet sauvignon, Cinsault, Carignan, naturvin, 2006, 329 kr 
  6. Chateau Minota, Graves Superieures, Semillion 60%, Sauvignon Blanc 30%, Muscadelle 10%, 2011, 129 kr 

 

Maj        Hos Barbro på Tuvelund  
              Ami var inte med.

Barbro hade plockat fram flera spännande viner, som hon inhandlat bl.a. från några av våra gemensamma vinresor.

  1. Pol Roger Brut Reserve,  som tack (och avslut) för min 70-årsdag.
  2. Domaine de Chevalerie 2010, Galichets, Cabernet  i Loire, Frankrike på vinresa sept-13.
    60 år gamla vinstockar, utvecklade på sand och lera, som innehåller kiselformiga svampar.
  3. L’Autentique  2011 från Cahors Frankrike, Malbec 100%. Inköpt på Systembolaget.
  4. Chateau de Chambert Grand Vin 2012, Malbec 100%, biodynamiskt odlat.
    Inköpt i Cahors, Frankrike på vinresa sept-17.
  5. Merum Priorati Ardiles 2007, Spanien, Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon, Syrah.
    Australisk vinmakare, Don Lewis. Inköpt i vinbutik i Skagen aug-14.Dessertvin, Grenat 2013, Rivesaltes, Languedoc, Frankrike. Grenache 100%.
    Troligtvis inköpt på vinresa i Languedoc till gemensam middag, men som inte gick åt (kan det vara möjligt !??). Barbro hade en utmaning beroende på att av vissa av vinerna ovan fanns det bara en flaska, men hon klarade det galant med mätglas i handen, så att vi alla 11 fick lika mycket.

 

Sept   Hos Angeli och Hans i Fisketången
             Alla var med.

Vi träffades  två dagar och det startade med att vinvännerna anlände  i lite olika omgångar under fredagskvällen och vi gick en promenad upp över bergen och tittade på utsikten ut mot Smögen och Hållö. Några modiga damer tog i samband med det ett dopp i havet. Sedan blev det en skaldjurskväll med räkor och havskräftor och till detta några olika vita viner som en försmak på vinprovningen dagen efter på lördagskvällen. På lördagen tog vi en tur med båt ut till Hållö, där vi gjorde en snabb visit bl.a, i det fina kapellet på ön. Därefter gick vi en promenad på Smögenbryggan och utmed havet och efter en rejäl regnskur kom vi blöta till Göstas fisk där vi njöt av en härlig lunch. Sedan på kvällen blev det dags för vittvinsprovning. 

Vi smakade på vinerna fyra och fyra och alla fick veta att samtliga åtta viner var endruvsviner. Värdparet njöt av att höra gruppens diskussioner för att komma fram till vilka druvor det var och var de kom ifrån. Diskussionen böljade fram och tillbaka och gänget ville inte ge sig utan smakade, resonerade och funderade och kom så småningom med sina svar och vi som satt med facit var mycket imponerade av vad de kom fram till.

I denna ordning testade vi vinerna och samtliga var från Frankrike.

  1. Trimbach 2015, Alsace,  Riesling 100%, 149 kr
  2. Sancerre, Les Baronnes 2017, Sancerre Loiredalen, Sauvignon Blanc 100%, 185 kr
  3. Langlois-Chateau Saumur 2015,  Anjou Saumur Loiredalen,  Chenin Blanc 100%,  199 kr
  4. Domaine de la Bournaire 2016, Muscadet de Sèvre-et-Maine Loiredalen, Muscadet 100%, 109 kr
  5. Olivier Leflaive 2016, Chardonnay 100%, Bourgogne,  187 kr
  6. Picpoul de Pinet från Gérard Bertrand 2017, Languedoc, Picpoul 100%, 151 kr
  7. Gewurtstraminer Domaine Merisol 2015, Alsace, Gewurtstraminer 100&, 159 kr
  8. Viognier, Domaine Jaboulet 2016, Rhonedalen, Viognier 100%, 165 kr  Vi avslutade med en päronkaka och till den drack vi en Pineau de Charentes från Cognac.

 

Okt  Hos Ami och Sören på Torpesta
         Barbro var inte med.

Till denna provning bjöd Sören på en fantastisk samling av ostar från  småskaliga svenska mejerier från Jämtland till Västergötland. Han hade också inspirerat oss att lämna ostarna hemma och istället ta med svenska charkuterier och utmana södra Europa. Detta hörsammades och vännerna kom med exklusiva skinkor, korvar och patéer, bl.a. från Stallarholmen. Vi förärades en härlig samling av röda franska viner och vi provade dem i den ordning som de presenteras nedan. Nu gällde det att pricka in vilka områden de kom ifrån, druva/druvor, ålder och pris.

 

1.  Bourgonge Marchand – Tawse 2015 , Nuits Saint Georges, 100 % Pinot noir, 199kr                                2.  Vignes Centenaries de Miniére 2010, Bourgueil,  100% Cabernet franc, 399 kr Magnum
3.  Faury, Hedonism, 2016, Saint-Joseph,  100% Syrah, 239kr
4. Chateau L´Hospitalet, 2015, Coteaux de Languedoc, La Clape,   Grenache, Syrah, Mourverde, 169 kr
5. Chateau Mont-Redon, 2012 Chateauneuf du Pape,  Grenache, Syrah, Mourverde, Connoise, Mascardin och Vaccerase, 269 kr
6.  Les Petites Cailles, Clos Triguedina, 2012, Cahors,  100% Malbec,  299 kr
7.  Chateau Fourcas hosten, 2011, Bordeaux, 51% Merlot, 47% Cabernet sauvignon, 2% Cabernet franc, 249 kr 
8. Chateau Barrèjat, 2015, Madiran, 80% Tannat, 20% Cabernet sauvignon/Cabernet franc,  159 kr

Till desserten fick vi ett vin från Jaune.

 

Nov  Hos Pia och Lasse i Mariefred
          Ingela var inte med.

På plats i Mariefred upprepade vi succékonceptet från Torpesta, nämligen en rak jämförelse av fem viner utan slamkrypare och irrbloss. Denna gång gav vi oss på fem italienska regionstypiska godingar.

  1. Först en Brancaia 2015 , Chianti Classico. Det här vinet är nog ett litet fynd på Systembolaget för 154 kronor. Här fick gänget kämpa lite med den ljusa färgen och förutfattade meningar om att det nog skulle bli Frankrike igen.

     2. Därefter drack vi en god Dolcetto d’Alba gjord till 100% av denna druva. Principiano Sant’Anna från           2015 som bara kostade 105 kronor på bolaget. Det finns inte i sortimentet nu. Synd.

     3. Tredje vinet var en härligt utvecklad Barolo 2011 från Borgogno. Den har nyligen gått upp en                     hundring på Systembolaget till 399 kr.  Det verkar vara fler än vi som njuter av denna pärla.

     4. Sedan var det dags att styra kosan mot Valpolicella och prova en verklig kändis: Masi Campifiorin,             den klassiska ripasson på corvina, rondinella och molinara.
         Ett säkert kort om det inte varit   för att just dessa flaskor hade legat i källaren sedan 1999. Och så             länge ska man inte spara ett enkelt ripasso har vi nu lärt oss.

     5. Sedan kom femman. Vi höll oss kvar i Valpolicella och smakade av en riktigt fin Amarone – ett vin               som vi Vinsmakare brukar hålla oss lite för fina för att avnjuta. Men denna Terre di Cariano 2011                 från Cecilia Beretta. 319 kronor på bolaget. Det fick en del gillande nickar och var inte helt oväntat             ljuvligt till några av ostarna vi njöt av efter provningen. 

 

Efter underbara ostar och charkuterier och i väntan på dessert och kaffe tog vi oss ett glas Moscato d’Asti. Just det – innan desserten, värden hade nämligen läst att så gör man minsann i Piemonte när man vill friska upp strupen efter en lång måltid med många rätter. Braida Vigna Senza Nome (99 kr på Systembolaget) gjorde jobbet och avslutade en trevlig provning i Mariefred.