Jan Hos Eva och Ragnar på Hammarby.
Alla var med utom Ingela.
Vi träffas i lilla huset på Hammarby i vintermörkret för att förgylla stunden med smakrika viner.
- Första vinet är ett Pinot Noir från North Canterbury, Nya Zeeland, Nor´Wester by Greystone, årgång 2016, 199:- på systemet.
Namnet på detta vin syftar till den heta och torra nordvästliga vind som drar in över området. Regionen Canterbury ligger på den Nya Zeeländska Sydöns östkust. Druvorna kommer från Waipara Valley. ”Gott Pinot Noir” är vårt omdöme.
2. Va! Inte kan det väl vara en Rioja, det brukar ni ju aldrig välja. Vissa i gänget är mycket positivt överraskade av detta vin. Baron de Lay, Gran Reserva, 2011, 209:- ”Gott”.
3. Överraskningarna fortsätter med en Syrah från Sydafrika, Driefontein, Syrah, 2015, 199:- från Longridge Winery, Western Cape, Stellenbosch
4. En Zinfandel från Sonoma County, Kalifornien, överraskningarna fortsätter! Seghesio, Sonoma Zinfandel, 2016, 209:-.
En bukett smaker som överraskar för att det serverades av oss. Annars smakmässigt väl prisvärda och druvtypiska.
Febr Hos Ylva och Lasse på Haga.
Alla var med.
I år handlade vår vinprovning kring naturviner och ekologiska viner.
Naturviner är en het trend just nu, men svårigheten ligger i att hitta bra sådana. Av Frankrikes mer en 3000 vinodlare satsar bara 3% på att producera naturvin. Men vägen går över ekologiskt vin och där kan man hitta betydligt fler.
Eftersom vi siktar på Italien i höst kom våra viner att huvudsakligen vara italienska. Vår provning gick denna gång ut på att hitta det vin som inte var producerat i Italien, vilket inte var helt lätt. Många fastnade för Casa Marrone som skilde ut sig från de övriga.
Vi började provningen med Trebbiolio Rosso 2016 från La Stoppa 14% med 60% Barbera, toppdruvan i Piemonte samt 40% Bonarda. Pris 169:- Ett lätt och trevligt vin som odlas ekologiskt, helt utan tillsatser med ”minimal påverkan på vinet”, vilket innebär att det kan benämnas som naturvin. Ägarinnan Elena Pantaleoni föredrar hellre uttrycket ”hantverksmässig.”
Vi fortsatte med San Fereolo 2009 Piemonte Dogliani 14,5 %. Druvan i detta vin var den underskattade druvan Dolcetto 100% pris 229:-. Ett toppvin från San Fereolo i Dogliani där ägarinnan Nicoletta Bocca producerar 46 000 flaskor på 12 hr.
Nästa vin kom från Armenien. Här har man jobbat med vin i över 4000 år och vi dricker Karasi 2016 14%, druva Arena noir. Pris 249:-. Vingården ligger på 1400 m höjd och druvorna är naturligtvis handplockade och jäses i 130 liters amforor . Lagras på franska ekfat. Mycket gott och intressant vin. Anknytningen till Italien finns genom den Italien baserade armeniern Zorik Gharbaribian.
Tillbaka till Italien och ett ”folkvin” Casa Marrone, Appasimento 2017 från Apulien. Druva Zinfandel eller Primitivo. Priset 99:- Vinet är ekologiskt men knappast naturvin som man vill kalla det, eftersom man här tillsätter sulfiter. Populärt på systembolagets hyllor. Att dricka? Kanske inte vår favorit…
Slutligen Italien, Terra del Noce 2013 Piemonte, Barbera d´Asti Druva: Barbera pris:189:-. Ett vin med hög fruktsyra och nyanserad smak. 25 år gamla vinstockar odlingen är naturligtvis ekologisk, sedan man gjorde sin första Barbera 1952.
Manuell skörd, inget tillsätts, inget tas bort, lagras på slavoniska ekfat 12 månader sedan 3 år på tank. Buteljeras utan klarning eller filtrering. Mao klassiskt naturvin.
Sammanfattningsvis kan sägas att rena naturviner är något överprissatta, kanske beroende på att det är ont om bra naturvin. De bästa naturvinena kanske vi hittar i den gamla vinvärlden, Georgien, Armenien etc. Alla viner här är beställningsviner utom Casa Marrone.
Kvällen avslutades med Ylvas blåbärspaj tillsammans med Lasses punchparfait.
April Hos Angeli och Hans på Hammarby.
Alla var med.
Vi träffades en underbart ljus vårkväll och solen gick ned som ett eldrött klot.
Vi provade fyra röda viner och förutsättningarna var att tre viner var från ett land och den fjärde var någon annanstans ifrån. Utmaningen var svår, men vinernas doft och smak gjorde att hela gänget var överens om att det var europeiska viner, vilket de fick en eloge för. Roligt var att ”slamkryparen” ett vin från Valpolicella uppskattades mycket, vilket la en positiv grund för vår kommande vinresa i höst, som skall gå till Verona med vingårdsbesök i Valpolicella.
- GR- 174, Priorat, Spanien 25% cabernet sauvignon, 12% syrah, 12% samso, 12% merlot, 5% cabernet franc 2017 159 kr
2. Allegrini, Valpolicella superiore, Italien 2016 119 kr
70% corvina veronese, 25% rondinella, 5% oseleta
3. Rolland & Galarreta Tempranillo Merlot, Ribera del Duero , Spanien
tempranillo, merlot 2017 199 kr
4. Baron de Ley Gran Reserva, Rioja, Spanien 2011 209 kr
100% tempranillo
Till dessert åt vi en brulepudding, alltså en spansk flan och till det drack vi en Vintry´s Royal Cream Sherry. Till den torra grundsatsen av sherry har man tillsatt torkade Pedro Ximenes-druvor.
Maj Hos Ami och Sören på Torpesta.
Alla var med
- Schömehl, Riesling, Nahe Trocken 2017 149 kr till den färska sparrisen
- Saint- Amour, Jaen Paul Brun, 2017 Gamay Beaujolais 229 kr
- La Croix desRameaux, Jean Claude Lapalu, Gamay, Brouilly, Beaujolais 2017 215 kr
- Chénas, Les Blemonts, Domaine Thillardon, Beaujolais, 2017 279 kr
- De Loach, Russian River Valley, Pinot Noir Sonoma County 2016, 209 kr
- Dog Point, Pinot Noir, Marlborough, 2016, 359 kr
- Mercury Premier Cru Clos des Champs Martin Cuvée Carline, Pinot Noir, Bruno lorenzon, Cote Chalonnaise 2015, 399 kr
- Chateau de Rousse, Jurancon 2016, 37 cl 119 kr
Okt Hos Pia och Lasse i Mariefred
Alla var med
Denna vinprovningskväll blev den första efter vår vinresa till Italien och Valpolicella. Kvällens tema var ”ur källaren”.
-
I Castei, Ripasso, Italien 2007 – kostar idag 125 kr (inköpt 2010 för 154 kr)
70 % corvina, 20 % rondinella, 10 % molinara 14% alkohol -
Duorum, Duoro Portugal, 2007 – kostar idag 149 kr (inköpt ca 2010)
touriga franca, touriga nacional, tinta roriz 14% alkohol
-
Emilio Moro, Spanien 2010 14,5% – kostar idag 199 kr (inköpta 2012 för 184 kr)
tempranillo
-
Domaine de Cayron, AOC Gigondas, Frankrike 2009, 169 kr då. ”Ett av de 5 bästa Gigondas 2009”
70% grenache, 15% cinsaut, 14% syrah och 1%, eklagrat. Beställt av Ferm 2011.
Ettan
Utvecklad, kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, romrussin, mintchoklad och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- och nötkött, eller till lagrade hårdostar.
Här får vi hela registret av ripasso-toner. Eller vad sägs om russin, katrinplommon, druvskal och en hel del läder. Syran är balanserad, likaså strävheten. God koncentration i form av rik frukt och relativt lång eftersmak. Vinet tillverkas av druvorna corvina, rondinella och molinara i Valpolicella som ligger norr om Verona i nordöstra Italien. Ripassometoden innebär att man efter den inledande jäsningens slut blandar vinet med skalmassa från amarone- och/eller reciototillverkningen. På så vis får man en andra jäsning som bidrar med ytterligare alkohol och smakrikedom. ”i Castei” är namnet på själva odlingsläget. Familjeföretaget Castellani Michele & Figli grundades 1945 av Michele Castellani. Han byggde då en liten anläggning med tillhörande laboratorium där han utvecklade sina produkter. Idag leder sonen Sergio verksamheten och deltar i hela produktionen, från odling och selektering till skörd och vinifikation. ?
Ripasso VinoFino: Doft: Skapligt utvecklad och kryddig doft med inslag av fat, torkade körsbär och russin, salvia, choklad. Mycket sniffvänlig mao.
Smak: Hela registret av Ripasso toner framträder i smaken – som russin, katrinplommon, druvskal och en hel del läder. Något stram även om både syran och strävheten är välbalanserad. God koncentration i form av rik frukt och relativt lång eftersmak.
Passar: Som de flesta Ripasso viner till fint smaksatta rätter av nöt och lamm. Passar också mycket bra till lagrad ost, som Parmesan eller liknande.
Tvåan
Vinification: The grapes are de-stemmed and gently crushed in stainless steel lagares (troughs) by robotized treading. Pre-fermentative maceration takes place at low temperature. Fermentation in stainless steel tanks. Ageing: Maturation / Elevage in 225 and 300 litres French oak barrels for 12 months (30% new oak barrels and 70% second and third year barrels).
2007: The Duorum is an innovative project in the Douro region set up by two highly respected Portuguese winemakers, João Portugal Ramos and José Maria Soares Franco. They established the project in 2007 with the aim of producing the highest quality wines from some of the best terroir in the region, and planted over 150 hectares of vines with carefully selected varieties of indigenous grapes.
Deep red color with violet tones. Aroma dominated by ripe black fruits, blackberries, prunes and cassis, showing aromas of violet originating from elevage in the barrels. Full bodied, with well-balanced acidity, firm and ripe tannins. Elegant long and persistent finish.
Mustiga tongångar från Dourodalen. Karaktären präglas av dadlar, plommon, viol, mörk choklad och mörk bärighet. Komplext och läckert, framförallt i kombination med mat. Klarar det mesta i köttväg. Druvorna är tinta roriz, touriga franca och touriga nacional. Köp! Duorum är resultatet av ett samarbete mellan de båda stjärnvinmakarna João Portugal Ramos och José Maria Soares Franco som sedan länge är goda vänner. Projektet äger rum i Dourodalen i norra Portugal där José Maria Soares Franco under många år ägnat sin tid till det legendariska vinet Barca Velha. Nu läggs tid och kraft istället på det nya vineriet och de krävande vingårdarna. Hösten 2007 skördade de så sina första druvor som resulterade i det välgjorda och läckra rödvinet Duorum Reserva. João Portugal Ramos anses vara en av dem som betytt mest för omdaningen av Portugals vinindustri. I Sverige blev João Portugal Ramos känd i mitten på 1990-talet då han arbetade som konsulterande vinmakare på 17 olika vinerier i Portugal.
Trean
Elaborated from grapes from vineyards of between 12 and 25 years of age. Fermentation takes place in stainless steel tanks at controlled temperatures, with subsequent ageing in French and American oak barrels for 12 months.
Elegant and subtle, a low production volume which has brought out the best essences of the grape. It’s a powerful, balanced wine with exceptional elegance. The aromas of Tempranillo have been refined through the ageing process and it has notes of wood in the background and the personality of the variety. In the palate, it is a reflection of the nose: strong and powerful with mellow and refined tannins.
This wine has been awarded 90+ points by the most important rating magazines in the world. It also earned a spot in Wine Advocate Magazine (2010) as one of the “Best 100 wines from Spain” and the second place of the “Top 9 Spanish wines” classification by Gregory Pal Píaz, among others. 2010: 90/91/93/91
Fyran
Ny och ännu en fenomenalt fin årgång från familjen Faraud och systrarna har som vanligt hanterat förutsättningarna på optimalt sätt, en av deras största styrkor som vinmakare. 2017 är generellt en koncentrerad, fruktig årgång som ger komplexa viner som ofta är goda som unga.
Ett utomordentligt välgjort och balanserat vin med en utsökt mjukhet, friskhet och tät intensiv frukt, tydliga tanniner och härlig längd. Doften drar åt lavendel, basilika, lakrits och svarta vinbär. Som vanligt packat med smaker av mörka mogna bär och mycket örter, allt smakfullt paketerat och balanserat. Vinet är i år koncentrerat, friskt och man hittar bland mycket toner av lakrits, körsbär, svarta vinbär tillsammans med den härliga kryddigheten som är så typisk. Lång smak med fin friskhet.
Man känner igen systrarnas eleganta och friska stil. Vinerna från Gigondas är ofta mycket kraftfulla men systrarna Farauds viner bygger mer på finess än på bara kraft, även om det inte direkt är några lätta viner… Örtigheten är tydlig och väl balanserad med resten av den läckra smakpaletten. Som alltid ett seriöst och mycket välgjort vin som i år är gott redan nu med en timme på karaff.
Vinet görs på 78% Grenache, 14% Syrah, 6% Cinsault och 2% Mourvèdre. Efter jäsning på betongtank lagras vinet på en blandning av nya och mycket gamla ”foudres”, stora ekfat under 6-12 månader. Hur gott som helst redan som ungt, lufta en timme på karaff så öppnar det upp sig fint! Vinet kommer att utvecklas minst 10 år framöver. Pris nu: 295 kr
Vinet fick 93p av The Wine Advocate förra året och Jeb Dunnuck sätter 92-94p för 2016, pas mal!
Domaine du Cayron är omnämnt med en stjärna i Guiden Frankrikes bästa viner som ges ut av den ansedda tidskriften La Revue du Vin de France och anses som en av de absolut bästa producenterna i Gigondas.
”Dov, kryddig doft av mörka bär, svart lakrits, tobak, rosmarin, stall, höstlöv och nypon. Ung, stram smak med tydliga men runda tanniner, mörk, koncentrerad frukt, drygt medelfyllig kropp och lång eftersmak.” – Munskänken 2016 (Högklassigt vin)
”Läckert saftig Gigondas med balansen på plats. Här ingår en hel örtagård, där man även planterat lite jordgubbar, körsbär och plommon. Som topping hittar vi riven muskot. Snyggt.”
– DinVinguide.se, Sofia Ander 2016
The domaine has been owned by the Faroud family since 1840 and is now run by three sisters of that family,Delphine,Cendrine and Roseline. There are 17 hectares spread over 20 sites across the Gigondas appellation
These are old-styled, powerful wines of enormous fruit amplitude and irresistible personality. Furthermore, Cayron is among the most age-worthy of Gigondas, delicious upon release, but improving for well over a decade and holding strong for a long time thereafter.
Till dessert njöt vi en utsökt chokladmousse.