Jan Digitalt möte som Eva och Ragnar höll i.
Alla var med.
- Enzo Bartoli; Langhe Nebbiolo 2018, 159:- och
- Zengarello Barolo 2016, 179:-
Febr Digitalt möte som Barbro höll i.
Alla var med.
Barbro hade valt tre viner från Languedoc-Roussillon, som minde oss om vår första resa 1999 på Canal du Midi och vår andra resa i det området bl.a. i La Clape och den resan gjorde vi 2015. Barbro började med att delge oss olika fakta om kanalen och om vinområdena och vilka druvor som i störst omfattning odlas i dessa trakter. T.ex. så är carignan den mest odlade druvan där och dessutom den mest odlade druvan ö.h.t. i hela Frankrike.
Dessa viner från Languedoc-Roussillon testade vi:
- Saint Auriol, Chatelaine, La Clape, syrah 60% grenache 30% carignan 10% 2018 119 kr
- Domaine Jones, Minervois, carignan grenache syrah 2017 179 kr
- Domaine Vordy, Minervois grenache och carignan på gamla stockar 2012 277 kr
Den här gången hade vi vant oss vid vårt nya sätt att ha vinprovning på i dessa coronatider. Vi höll på i 4½ timma och mot småtimmarna så gick diskussionens vågor höga, så på det viset var det som vanligt, men vi längtar efter att få sitta i samma rum och att få kramas. Eva och Ragnar hade satt samman ett fantastiskt fint bildspel med foton från dessa båda vinresor och vi blev minst sagt nostalgiska.
Under kvällen kom en underbar överraskning från gänget med en majestätisk uppvaktning av Hans och mig (Angeli), som fyllt 80 resp. 75 år. Vi beordrades att gå ut och hämta in det som stod utanför dörren (”någon” hade smugit dit det under kvällens lopp). Där stod en stor lövkorg fylld med olika drycker, som var dryckesminnen från våra resor från var och en i vingänget. Vi tackar stort och kände oss mycket hyllade.
Mars Digitalt möte som Angeli och Hans höll i.
Alla var med.
Vi fortsatte på minnenas väg och valde viner från tre av våra vinresor. Det första vinet var från vår andra resa 2001, då vi cyklade i Bordeaux och Cognac i Frankrike, det andra vinet var från tredje resa 2003 när vi besökte Toscana i Italien och det sista vinet var från vår resa 2005 i nordöstra Spanien, Katalonien, Priorat, Rioja och Navarra. Även denna gång hade Ragnar gjort ett bildspel från dessa vinresor, vilket vi alla uppskattade stort.
Dessa viner testade vi:
- Chateau du Cause, S:t Emillion, Frankrike merlot 90 %, cabernet franc 5%, cabernet sauvignon 5% 2016 199 kr
- Terreno Chianti Classico Riserva, Toscana, Italien, sangiovese 80%, cabernet sauvignon 20% 2016 249 kr
- Predicat, Priorat, Spanien carignan 45%, grenache 45%, merlot 10% 2016 179 kr
Samtliga viner uppskattades, men röster höjdes om att Bordeauxvinet säkert vunnit på ytterligare lagring. Som vanligt mycket prat och mycket diskussioner. Som i alla sammanhang detta senaste år, så kom samtalet också in på coronaepedimin. Några i gänget har fått sitt första vaccin, men eftersom det finns ett antal ”ungdomar” med i gänget, som vaccinationen sannolikt dröjer lite mer för, så enades vi om att även nästa provning blir på nätet och sedan i början på juni så satsar vi på vinprovning irl. Vi vågade till och med tänka tankar om en vinresa till svenska vingårdar i Skåne till i början på hösten. Vi ser ljuset i tunneln.
Maj Digitalt möte som Ylva och Lasse höll i.
Alla var med.
Vinprovning den 7 maj 2021 hos Ylva och Lasse framför våra Zoom- skärmar. Snart får vi hålla vinprovningar IRL.
Vi försökte hålla vinprovningstemat levande efter principen, var har vi varit och druckit vin. Vi letade i vårt bildarkiv på hemsidan och hittade bilder på viner som vi identifierade och senare fann på systemet.
1. Vi började provningen med ett vitt vin från Domaine Cauhaupte 2014 14,5% 189:- i vackra Jurancon som ligger i södra delen av Frankrike nära gränsen till Spanien. En liten vingård som vuxit från 1 till 47 ha under de 40 år som Henri Ramonteu drivit gården. Druvorna är bl.a. Petit Manseng och Gros Manseng. Vinerna från Jurancon är unika och är populära på Michelinkrogar. Vad tyckte vi då om vinet? Mycket gott, ett vin som skördas och sorteras för hand ganska sent och ger söta och rena viner. Prisvärt.
2. Nästa Vin Chateau La Reyne 2014 14,5% sockerhalt 3% 119:- från Cahors i södra Frankrike. Mörka bär, fat, svarta vinbär, lite kort eftersmak och ganska tunt med lite syra. Kanske ingen höjdare men prisvärt och ganska trevligt vin. M.a.o. ett ganska ok vin men inte mycket mer. Trots att det fått guld på någon fransk vinfestival.
3. Vi avslutade provningen med Clos Triguedina 2015 14%, 249:- också från Cahors i sydvästra Frankrike. Alla dessa viner kom från beställningssortimentet. Det märkliga var att just vi fick årgång 1999 vilket borde ha haft en annan prisklass. Förmodligen felplockat från leverantören. Vinet kom från Jan Luc Baldes i Lot-dalen. Druvorna kommer från gamla vinstockar som klarat den svåra frosten 1956 och ger kraftfulla och prestigefyllda viner. Det här är ett vin som vi alla tyckte var utmärkt och som man gärna kunde ha druckit mer av.
Till dessa viner spisade Ylva och jag en utmärkt lantpate med Cumberlandsås, hallon, melon och druvor. Pate är vår favorit! Detta var den 4:de vinprovningen framför datorn och trots allt har det ändå fungerat bra, men det är inget vi så gärna fortsätter med. Nu ser vi fram emot vinprovning utomhus IRL hos Ami och Sören, som redan valt fem viner vi ska prova.
Juni Hos Ami och Sören på Torpesta.
Alla var med.
Fortfarande coronatid, så vi satt både ute och inne med öppna dörrar och var och en satt med sin medhavda mattallrik, med allsköns ostar, charkuterier mm.
- Vouvray, Domaine des Lauriers, Loire 2018, Chenin Blanc 145 kr
- Les Cormiers, Chateau de Villenueve, Saumur, Loire, 2017, Chenin Blanc 238 kr
- La Mine, Saint Nicolas de Bourgueil, Y. Amirault, Loire 2017, Cabernet Franc 179 kr
- Nuits Ivresse, Bourgueil, Cathrine et Pierre Breton, Loire 2017, Cabernet Franc 225 kr
- Clos de L’Echo, Coulny-Dutheil, Chinon, Loire 2015, Cabernet Franc 252 kr
- Rustenberg, Straw Wine, South Africa 2011, Chenin Blanc, Viogner och Crouchen, 129 kr
Sept Hos Angeli och Hans på Hammarby.
Alla var med.
Det var en glad och munter skara som träffades. Alla hade fått sin andra spruta och varit försiktiga i sina kontakter, så nu återgick vi till våra gamla vanor. Alla hade med sig de mest fantastiska saker att äta efter vinprovningen i form av ostar, charkuterier, grönsaker, frukter och olika sorters fantasifulla kex och allt detta ställdes på ett gemensamt bord, som brukligt.
Kvällen blev en föraning på vår kommande vinresa, som om några veckor går till Skåne. Som vanligt var det blind-provning och det tog ett tag innan de ringade in de tre vita och de två röda som vi provade. De enade sig efter mycket diskussion om att detta var svenska viner. Man kan nog tänka sig att det också fanns med lite taktik utifrån vad vi hade framför oss, bakom gissningarna.
Först de tre vita, sedan de två röda vinerna:
- Hällåkra M, Hällåkra Vingård nära Anderslöv, Skåne, Solaris, 2019, 249 kr
- Solaris Barrique, Arilds vingård i Arild, Skåne, Solaris, 2019, 254 kr
- Pegasus Blend, Flyinge vinggård utanför Lund, Skåne, Solaris, 2019, 220 kr
- Hugo Rondo, Flädie vingård i Lomma kommun, Skåne, Rondo, 2020, 236kr
- Åhus Leon Millot, Åhus vingård, Åhus, Skåne, Leon Millot, 2018, 267kr
Efter provningen åt vi först en fläderparfait och till det drack vi en Jurancon och eftersom temat var skånskt kunde vi inte låta bli att också servera en skånsk äppelkaka till kaffet.
Nov Hos Eva och Ragnar på Hammarby.
Barbro, Pia och Lasse var inte med.
Kvällens provning inleddes med
- Beaujolais Noveau Vin Nature 2021 tidpunkten till ära. Det gick att köpa några olika sorter på systemet, detta ett som inte redan var slutsålt. 129:-, Beaujolais-Village från Maison Jean Loron, Frankrike.
- Gamay, Clos de la Roilette, Fleurie 2020, ett Beaujolais från A.O.C Fleurie, Frankrike, 199:- på systemet, prisvärt tyckte församlingen.
Sedan två viner från resor till Rhone, väl lagrade och nu dags att drickas. Vilket tillfälle kan väl vara bättre?
3. Chateauneuf-du-Pape Vieux, Télégraphe, Frankrike 2008
4. Crozes Hermitage, Domaine Guigal, Frankrike 2014
Som dessertvin drack vi Chateau le Fagé, Monbazillac 2012, Cuvee Grand Reserve, Frankrike