Jan
Hos Angeli och Hans på Hammarby
Alla var med
Denna gång gällde det att identifiera fyra röda viner. Tre av vinerna kom från vinområden, som var bekanta för gruppen. Även det fjärde vinet hade gruppen bekantat sig med tidigare, men för de flesta fanns nog inte så mycket kunskap om själva vinområdet.
1. De Hesa La Granja, Castilla y Leon Spanien, tempranillo (lokalt namn tinto toro) 100%, ekfatslagrad 24 mån, 2018, 149 kr
2. Crozes – Hermitage Frankrike, syrah 100%, 2019, 209 kr
3. Barolo Piemote Italien, nebbiolo 100%, 2018, 309 kr
4. Chateau Musar Libanon, cabernet, cinsault, carignan, 2018, 259 kr
Som dessert åt vi en citronmarängpaj och till den drack vi en Sauternes, Chateau Baulac Dodije från 2020.
Mars
Hos Pia och Lasse i Mariefred
Alla var med
En provning i Mariefred som innehöll fyra röda viner där varje enskilt vin var gjort på en enda druva, med något litet undantag. Gruppen skulle leverera ursprungsland, region och druva. Det visade sig inte vara helt enkelt. För ovanlighetens skull kom samtliga viner från Systembolaget.
Nr 1: Barolo di Serralunga Luigi Pira 2018 100% nebbiolo 345 kr – 92358, tillfälligt sortiment på Systembolaget.
Det är ju ovanligt att börja med det dyraste vinet, men denna Barolo var lätt, tillgänglig och elegant trots sitt (för en Barolo) rimliga pris. Komplext och fyllt av smaker, i tämligen klassisk stil. Ändå hade vi svårt att spika vilken druva det var i början och jämförelsen med den efterföljande sangiovesen var klurig.
Nr 2: Villa Puccini, Chianti Classico Riserva 2018 90% sangiovese 10% canaio 159 kr
Ett klassiskt ”fynd” för en hyfsat låg penning som de flesta uppskattade men som ingen stor komplexitet eller längd. Ett stänk av ek finns. Som så ofta i Chianti så har man toppat med en andra druva, i det här fallet Canaio. Enligt vad vi läst är just den druvan bra om man vill göra vinet lite mjukare och lättare att ta till sig, vilket kan vara bra när vinet är ungt och kanske lite körsbärsaktigt.
Nr 3: Armatura Brunello di Montalcino, 2017, 249 kr, 50276
Detta vin har lagrats fyra år på ekfat och flaska. Intressant att jämföra vilka olika viner man kan skapa utifrån en och samma druva i två inte alltför avlägsna delar av Toscana (Brunello och Chianti Classico). Snyggt och elegant vin, passar till en god köttbit.
Nr 4: Montebruna Barbera d’Asti Braida 2020 197 kr
Det fjärde ”endruvesvinet” från Italien var en Barbera från Asti. Fruktig och ”söt” smak som vår sammanslutning ibland brukar uttrycka det, trots att det rör sig om ett torrt vin. Plommon, mörka bär, körsbär och fat gjorde att det passade mycket bra till vår fantastiska ost- och charkbuffé. Fin längd.
Pia bjöd sedan på en liten men läskande citron- och kokosglass och därefter en underbar päronkaka. Till den satt en väl kyld Limoncello perfekt. Vi har läst på och lärt oss att den gärna görs i södra Italien, t ex vid Amalfi-kusten, av citronzest. Oljorna från zesten ger det klassiska ”dimmiga” utseendet. Stora delar av gänget stannade över natten och vi fick en härlig stund tillsammans till frukost dagen efter.
Maj
Hos Ingela i Saltsjöbaden
Pia, Barbro, Eva och Ragnar var inte med.
Ingela lät oss njuta av röda viner från fina och erkända vinområden i Frankrike och Spanien och därefter avslutade vi med ett dessertvin från Portugal.
1. Aalto Ribera del Duero Spanien tempranillo 2009 453 kr
2. Chateau St Ange St Emillon grand cru Bordeaux Frankrike merlot, cabernet franc 2015
3. Chateau Lynch Moussas Pauillac Bordeaux Frankrike 70% cabernet sauivgnon, 30% merlot
2014 459 kr
4. Domaine St Damien Les Sautieyrades Gigondas Rhone Frankrike 2010 grenach, mourvedre
390 kr
5. Chateau Batailley grand cru, Pouillac Bordeaux Frankrike, cabernet sauvignon, merlot,
cabernet franc, petit verdot, 2009 675 kr
Till sist serverades ett sött vin till desserten.
6. Moscatel de Setobal muscat Portugal 2019 119 kr
Sept
Hos Eva och Ragnar på Hammarby
Alla var med.
1. Barbera dÁlba superiore, 2020, 219:- på Systembolaget.
Producent, G D Vajra. Vingårdarna har odlats ekologiskt i nästan 50 år.
Viner av druvsorten Barbera kallas ofta ”il vino del popolo”, folkets vin.
Karaktär, torr, ingen sötma. Lagrats 14 månader på rostfri tank.
2. Maison Chandesais Juliénas, Gamay 2021, 185:- på Systembolaget.
Producent, Compagnie Vinicole de Bourgogne. Juliénas är en av 10 byar i Beaujolais som har rätt till en egen ursprungsbeteckning. Torr, medelfyllig, fruktig smak.
3. Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco,Nebbiolo 2019, 209:- på Systembolaget. Elegant, traditionell smak. Mogna körsbär, lakris kanel, tobak.
4. La Spinetta Langhe Nebbiolo, 2019, 228:- på Systembolaget. Druvorna till detta vin kommer från vingården Starderi i Neive. Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, rosor, jordgubbar, ceder, pomerans, kakao och svart te.
5. Lenz Moser Trockenbeerenauslese, Österrike, Burgenland, Neusiedlersee. Druvor: Bouvier,
pinot blanc och scheurebe. 2017 179:- på Systembolaget.
Ädelröta, lagrad på ståltank.
Nov
Hos Ami och Sören på Torpesta
Alla var med.
Denna vinprovning gjordes gemensamt med Ylva, Lasse, Angeli och Hans. En extrainsatt vinprovning utifrån vinresa till Österrike i oktober, där dessa sex personer deltog.
Syftet med de fyra första vinerna var, dels att skilja ut de två områden som vi åkte till, dels att skilja ut de två vanligaste druvorna som odlas i dessa områden. När vi sedan kom till de sista tre vinerna var det bara att njuta och därefter lätt (haha!) kunna pricka in område och druva.
1. Forstreiter, Ried Scheifer, Kremstal, Gruner Veltliner, 2021, 198 kr
2. Forstreiter, Ried Scheifer, Kremstal, Riesling 2021, 159 kr
3. Sattlerhof, Gamlitz,Steiermark, Morillon 2022, 216 kr
4. Sattlerhof, Gamlitz, Steiermark, Sauvignon Blanc, 2021, 216 kr
5. Schloss Gobelburg, Ried Steinsetz, Kamptal, Gruner veltliner 2021, 216 kr
6. Domäne Wachau, Ried Loibenburg, Wachau, Riesling Smaragd, 2022, 219 kr
7. Sattlerhof, Ried Sernauberg, Steiermark, Sauvignon Blanc, 2018, 339 kr